Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hazáért mindhalálig!

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 6. 12:09

Augusztus 20-án, a budapesti Hősök terén száz honvédtiszt tett esküt arra, hogy katonaként a hazát mindhalálig szolgálja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán végzett ifjú hadnagyok – kilencvenegy férfi és kilenc nő – a régi ludovikás szokást követve fogadalmukat kardrántással erősítették meg.

1595959522
A Hősök tere egy év szünet után lett ismét helyszíne a tisztavatásnak, amely rendhagyó módon kezdődött: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái kézben hozták az ünnepségre Magyarország nemzeti lobogóját, s azt a történelmi zászlókkal együtt katonai tiszteletadással köszöntötték. A Kossuth tér átépítése miatt ugyanis idén elmaradt az állami és nemzeti ünnepek hagyományos nyitó mozzanata, a zászlófelvonás, ami a törvény szerint csak az Országház előtt történhet meg.

A ceremónián mondott beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter rámutatott: az ország és benne a honvédség megújításának idejét éljük. Az elmúlt három év eredményei közül – egyebek mellett – kiemelte a honvédelem működését szabályozó új törvényi háttér megalkotását, az önkéntes tartalékos rendszer felállítását, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Altiszti Akadémia létrehozását, a hadisírgondozás területén fennállt adósságok törlesztését, a Honvédelmi kötelék, illetve a KatonaSuli-program elindítását.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!)