Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hétvégén újra átélhetjük a világháborús csatákat

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 2. 14:32

Nagyszabású első és második világháborús hadi bemutató vár minden érdeklődőt október 4-én és 5-én Komáromban. Száz évvel az első világháború kitörése után újra megszólalnak a fegyverek a komáromi Igmándi-erődben.

A kétnapos múltidéző program során előkerülnek a két világháború öltözetei és fegyverei, lesz katonai kiképzés és gyakorlás, egyenruha-, fegyver- és haditechnikai bemutató, s megelevenedik a Przemysl-erőd ostroma is.

Két részből áll a program: szombaton a katonai kiképzésé és a gyakorlásé a főszerep, de lesz egyenruha-, fegyver- és haditechnikai bemutató az 1914−18-as időszakból is, vasárnap pedig a második világháborút elevenítik fel a hagyományőrzők − tudtuk meg Udovecz György hagyományőrző ezredestől, aki a hétvégi rendezvény egyik főszervezője.

A Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke azt is elárulta, hogy számos korabeli harceszközzel találkozhatnak az érdeklődők. Lesz ROMFELL típusú páncélos jármű, tábori és hegyiágyúk, valamint aknavetők az első világháborúból. A második világháborús arzenált egy Hetzer, Szu−76, Kübelwagen, oldalkocsis motorok, ágyúk és még sok más hadieszköz fogja képviselni a komoly pirotechnikával támogatott harcokban.

A nemzetközi programra hivatalosak a szomszédos országok hagyományőrzői is. A csaták újrajátszásában a magyarok mellett cseh, lengyel szlovák és osztrák résztvevők is szerepet kapnak. 

1595979950