Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hiúzt választották

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 18. 15:21

Bárki – bármit állít: Thor igenis Veszprémben él. Örökbefogadó nevelőszülője pedig október 17-étől az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK).

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban (szóval az állatkertben) lakó kárpáti hiúz, miért épp a skandináv mitológia egyik istenéről kapta nevét, de annyi bizonyos, hogy fajának meglehetősen ritka példánya. Sőt, fokozottan védett alfajról lévén szó, az állatkert is csatlakozott annak idején a kárpáti hiúz fajmegmentő programjához – így került 2010-ben a németországi Chemnitzből a „királynék városába" maga Thor is.

1595961637

Jelenlegi nevelőszülője, az MH LVIK, érkezése után egy évvel alakult meg, és Szücs József ezredes, parancsnok kezdeményezésére a Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata minden évben örökbe fogad egy állatot. Először egy pusztai sast vett – stílszerűen a szárnyai alá – a központ, majd az állatkert mosómedvéje következett. Idén pedig a kárpáti hiúzra szavazott – és gyűjtötte össze az örökbefogadásához szükséges pénzösszeget – az MH LVIK állománya. Mint megtudtuk azért, mert egyrészt szerettek volna a Kárpát-medencéhez kötődő állatot választani, másrész pedig – párhuzamot vonva a mozivásznakon hamarosan ismét feltűnő Thorral – ha általánosságban nem gondoskodunk a kárpáti hiúzról, akkor az alfaj számára is „sötét világ" jöhet…

Fotó: Szabó Péter Dániel és archív