Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszter tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 28. 16:11

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói számára szeptember 28-án, pénteken.

1599193852
A honvédelmi miniszter előadásában beszélt többek között a 21. század új biztonsági kihívásairól, a megváltozott biztonsági környezet hatásairól is. A tárcavezető kiemelte: nagyon fontos, hogy az új kihívásoknak – mint például az erősödő terrorfenyegetettség, az illegális migráció, a kiberhadviselés – meg tudjunk felelni, és ezekre a veszélyekre időben tudjunk reagálni, ehhez pedig egy modern, professzionális hadseregre van szükség.

Dr. Benkő Tibor előadásában kifejtette, hogy a modernizációs folyamat fontos része a haderő vezetésének, irányításának, annak szervezeti felépítésének és struktúrájának, továbbá a haditechnikai eszközök, felszerelések, illetve a katonák oktatásának és képzésének átalakítása. Ennek elsődleges eszköze a kormány által jóváhagyott és támogatott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.

A tárcavezető a Zrínyi 2026 kapcsán elmondta: a programnak köszönhetően megkezdődhetett a Magyar Honvédség eszközparkjának és képességeinek átfogó megújítása, az elavult technikák felújítása, illetve cseréje és a hazai hadiipar újjáélesztése. A miniszter hangsúlyozta: a fejlesztések folyamatosak, új technikai eszközök és képességek már most megjelentek a katonai szervezeteknél, azonban számos beszerzés és fejlesztés áll még előttünk, ami áldozatos munkát követel a katonáktól és szakemberektől. A cél pedig az, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon, és továbbra is megbízható szövetségesként legyünk jelen a NATO-ban.

Fotó: Szilágyi Dénes