Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi Minisztérium cáfolja a The Ottawa Citizen értesülését a pilótakiképzésről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 4. 18:00

Közleményben cáfolta szeptember 4-én, csütörtökön a Magyar Honvédség a The Ottawa Citizen kanadai lap értesülését, amely szerint Magyarország Kanadával fizetteti vadászpilótáinak kiképzését.

A kanadai lap szerdán azt írta: Magyarországnak annyira nincs pénze, hogy Kanadának kellett kifizetnie a magyar pilóták kiképzésének költségét a NATO Saskatchewan tartománybeli kiképzési központjában 2012-ben és 2013-ban. Az újság hozzátette, Magyarország azt kérte Kanadától, hogy 2021-ig fizesse helyette ezeket a költségeket.

A Honvédelmi Minisztérium nem kérte a kanadai védelmi tárcától a magyar pilóták kiképzésének finanszírozását − szögezte le a tárca csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A The Ottawa Citizen kanadai lapban szereplő állításokkal ellentétben Magyarország mindig is teljesítette pilótái kiképzésének fizetési kötelezettségeit az aktuális képzési igényeknek megfelelően − írták.

A Magyar Honvédség célja, hogy pilótái a legmagasabb szintű kiképzésben részesüljenek, ezért is küld ki pilótaképzésre hallgatókat az egyébként kiváló, NATO-standardoknak megfelelő képzést nyújtó kanadai NFTC-programra. Magyarország a program eredményes működtetéséhez saját oktatók biztosításával is hozzájárul − áll a honvédelmi tárca közleményében.