Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A németek hetvenkét kilométerre vannak Párizstól

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 4. 18:21

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava címlapján olvashatjuk, hogy 1870. szeptember 4-én van a francia köztársaság napja. „Negyvennégy évvel ezelőtt ezen a napon roppant össze III. Napoleon császári hatalma a német hadsereg fegyvereinek és a francia, különösen párisi nép gyülöletének csapásai alatt. (…) 1914. szeptember 4-ikén a németek közelebb vannak Párishoz, mint amilyen közel voltak 1870-ben."

A lap beszámol arról, hogy hetvenkét kilométerre vannak a németek Párizstól, és a francia kormány Bordeaux-ba menekült.

Az újságban olvasható, hogy a Monarchia csapatai húszezer orosz hadifoglyot ejtettek.

A Népszava megemlíti, hogy a németek kétszázmillió frank hadisarcot róttak ki Brüsszel városára. A belga főváros polgármestere csak egymillió frankot nyújtott át a német tábornoknak. A német hadvezetőség erre kijelentette: „a brüsszeli muzeumok mütárgyait lefoglaltaknak tekinti és ha az ujabb határidő alatt a még hátralévő 199 milliót le nem fizeti a belga főváros, akkor a muzeumok összes mükincseit Berlinbe szállitják."


„Eddig 40 gyalogoshadosztállyal és 11 lovashadosztállyal harcoltunk. Az ellenséges erőknek legalább a felét visszavertük. Auffenberg 200 ágyút zsákmányolt és seregestől ejtett foglyokat, lefoglalta egy orosz hadtest tábori irodáját összes titkos irataival"
– adja hírül a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978169
Címkéklapszemle