Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi tárca jövőre több forrást szán fejlesztésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 11. 20:42

A Honvédelmi Minisztérium jövőre a rendelkezésére álló forrásokon belül növelni tervezi a fejlesztési kiadásokat – közölte a tárca október 11-én, pénteken az MTI megkeresésére.

Mint a Honvédelmi Minisztérium (HM) kiemelte: a jövő évi költségvetés tervezetében a honvédelmi fejezet fő számai összhangban állnak a kormány azon vállalásával, amely szerint, „eltérően a korábbi ciklusoktól", a honvédelemre fordított források nem csökkenhetnek tovább.
A tárca 2014. évi támogatási előirányzata mintegy 213 milliárd forint, amelyet a bevételi előirányzat tervezetten több mint 28,8 milliárd forinttal egészít ki, így a tárcánál rendelkezésre álló költségvetési főösszeg 241,6 milliárd forint lehet. Az ez évi főösszeghez képest ez 191 millió forintos emelkedést jelentene – tették hozzá.

Mint kifejtették: a fejezet költségvetési javaslatában a személyi jellegű kiadások (benne a nemzetközi feladatok ilyen kiadásait is) aránya 47,5 százalék, a működési és fenntartási kiadásoké pedig (az egyéb működési célú támogatási kiadásokkal együtt) 37,9 százalék.
A fejlesztési jellegű kiadásokra (ideértve a Gripen bérletet is) 14,6 százalék jutna a tárca költségvetéséből.

A HM arra is kitért, hogy a 2014-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat átcsoportosítási jogkörrel ruházza fel a honvédelmi minisztert a védelmi tevékenység, a NATO felé vállalt haderő-fejlesztési célkitűzések, valamint az előre nem tervezett nemzetközi feladatok végrehajtása érdekében. Továbbá megteremti a HM számára a lehetőségét annak, hogy az inkurrencia bevételeket technikai fejlesztésekre és modernizációra, illetve az ingatlan-értékesítési bevételeket honvédelmi feladatok ellátására használhassa fel.

A nemzetközi feladatok tervezett kiadásaira a törvényjavaslat megközelítőleg 18 milliárd forintot irányoz elő, amely tartalmazza a missziós szerepvállalások, illetve a szövetségesi vállalásokhoz való hozzájárulás költségvetési fedezetét. Ennek kapcsán megjegyezték, hogy ez némi csökkenést jelent az ez évi hasonló adatokhoz képest, hiszen az afganisztáni szerepvállalás változása érvényesül a költségvetési javaslatban.

A Honvédelmi Minisztérium kiemelte, hogy jövőre is elemi fontosságú lesz a takarékos, feszes költségvetési gazdálkodás érvényesítése.

A kormány szeptember 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2014. évi költségvetésről szóló javaslatot. Eszerint a honvédelmi tárca 2014-ben valamivel nagyobb összegből gazdálkodhat, mint az idén. Honvédelmi kiadásokra több mint 241 milliárd forintot terveztek be, ami az előre jelzett GDP csaknem 0,8 százaléka. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (a budapesti Honvédkórház) számára 25 milliárd forintos forrást biztosít a tervezet, míg a Honvédelmi Minisztérium fenntartásába került első katonai középiskola a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumra mintegy 250 millió forint jut. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat csaknem 10,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, míg a NATO költségvetéséhez 4 milliárd forintos hozzájárulást terveztek be.