Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédkórház hét orvosa a legjobb 100 között

Szöveg: Révész Béla |  2016. szeptember 1. 7:28

A Haszon magazin legutóbbi számában megjelentette a száz legjobb hazai orvos névsorát. Az illusztris listán hét olyan orvos is szerepel, akik az MH Egészségügyi Központban dolgoznak.

A lap rögtön az elején leszögezi: a lista természetesen szubjektív, bár a szakma krémjének névsorát kórházigazgatók, szakorvosok, az Egészségügyi Szakmai Kollégium és intézetvezetők ajánlásai szerint állították össze. A bevezetőből megtudhatjuk azt is, hogy a névsorban szereplők zöme közkórházakban, állami finanszírozású intézményekben dolgozik, és kizárólag praktizáló gyógyítókról van szó.

A magazin az összeállítás során igyekezett kiemelni a listán szereplő orvosok újításait, amelyekkel egy adott terület élére kerülhettek. A portrékból az is kiderül, hogy bár a technikai fejlődés nálunk is látványos volt az elmúlt évtizedekben, a modern eszközök nem pótolhatják a szaktudást és a jó helyzetfelismerő készséget. Az egyes szakterületeken a listát szerkesztők nem állítottak sorrendet, a szerkesztők pedig hangsúlyozták: a száz név mellett a magyar egészségügyben sok ezer lelkiismeretes, szakmáját a legmagasabb szinten művelő orvos dolgozik.

Idén hét olyan orvos is bekerült a névsorba, akik napi munkájukat az MH Egészségügyi Központban végzik. Ismerkedjünk meg velük közelebbről.

1596018969


Dr. Helfferich Frigyes PhD, orvos ezredes, osztályvezető főorvos (MH főszakorvos), Fül-orr-gége, Fej- és Nyaksebészeti Osztály

Tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte. Számos külföldi és hazai kurzuson vett részt, ahol a fülsebészet és a gége-mikrosebészet területén a legújabb technikákat sajátította el. Az MH Egészségügyi Központ Fül-orr-gége, Fej- és Nyaksebészeti Osztályának vezető főorvosa. Szakterülete a légúti szűkületek, a pajzsmirigy és középfül, valamint a mellső koponyaalap endoszkópos sebészete.


Dr. Csókay András PhD, osztályvezető főorvos, Idegsebészeti Osztály

A Semmelweis Egyetemen diplomázott, 1994-ben idegsebész szakképesítést is szerzett. 2013 óta az MH Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa a Központi Idegsebészeten. Az intézetben alkalmazza saját fejlesztésű műtéti technikáját, az agyi érvarrást és az új tumorkezelést. Még 1998-ban fejlesztette ki az éralagút-technikát, amellyel a súlyos traumás agyduzzadást tudják kezelni.


Dr. Lipóth László orvos őrnagy, rendelésvezető főorvos, Idegsebészet

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1992-ben, majd az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársa lett. Jelenleg a Honvédkórház idegsebész osztályvezető főorvosa, aki a különleges feltételeket igénylő gerincsebészeti műtétekre specializálódott. Úttörő szerepet vállalt a laparoszkópos és mozgásmegtartó sebészeti technikák kifejlesztésében és bevezetésében.

Dr. Nagy László orvos ezredes, osztályvezető főorvoshelyettes (MH főszakorvos), Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt vezeti az MH Egészségügyi Központban. Szaktekintély a kritikus állapotú betegek ellátása és a regionális érzéstelenítés területén. A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság vezetőségi tagja.

Dr. Nyolczas Noémi, osztályvezető főorvoshelyettes, Kardiológiai Osztály
Huszonöt éves tapasztalattal rendelkezik a kardiológia területén. Az MH Egészségügyi Központban a Kardiológiai Osztály osztályvezető-helyettese, egyben az önálló Szívelégtelenség Részleg vezetője. Munkatársaival Szívelégtelenség Ambulanciát működtet, ahol több mint ezer, súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteget gondoznak. A Magyar Kardiológiai Társaság alelnöke. 2009-ben az ő javaslatára tartották meg először hazánkban a Szívelégtelenségi Kongresszust, de az ő szakmai vezetésével jött létre a Magyar Szívelégtelenségi Regiszter is, amelyben a legsúlyosabb, krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegekről gyűjtenek információt.

Dr. Kovács Gábor főorvos, Urológiai – Andrológiai Osztály

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1987-ben. A kilencvenes évek második felében két esztendőt töltött kutatói ösztöndíjjal a St. Louis-i Barnes Hospitalban. A Honvédkórház Urológiai Osztályán a Laparo-Endoscopos Részleg vezető főorvosa. Kiemelt szakterülete a vesekőzúzás, a laparaszkópos urológiai műtét és a robotasszisztált laparaszkópos urológiai műtét. Ő volt az, aki 2011-ben három műtétet hajtott végre a da Vinci műtőrobottal.

Dr. Vogt Gábor PhD, orvos ezredes, osztályvezető főorvos (MH főszakorvos), Szemészeti Osztály
A Honvédkórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa 2007 óta, egyben a Magyar Honvédség főszakorvosa. Fő szakterülete a szemészeti műtéttan, azon belül a különleges, nehéz esetekben végzett szürkehályog-operációk, a műlencsék beültetése, valamint a zöldhályog-, az üvegtest- és a retinaműtét. Vezetésével jelenleg is több nemzetközi klinikai gyógyszer- és műszeres vizsgálat zajlik, melynek eredményeképpen új terápiás lehetőségek kerülhetnek át a szemészeti gyakorlatba.