Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség felkészült a téli veszélyhelyzetekre

Szöveg: Szűcs László |  2013. december 5. 7:21

A Magyar Honvédség felkészült a téli veszélyhelyzet-elhárítási feladatokban való közreműködésre. A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer aktivizálása után kijelölt munkacsoportjaival, illetve szükség esetén akár teljes képességeivel is közreműködik a lakosság segítésében, illetve együttműködik a kormányzati szervekkel.

A Magyar Honvédség november 15-e óta készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a rendkívüli téli időjárási körülmények következményeinek felszámolásában – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József ezredes. Az MH Vezetési és Doktrinális Központ (MH VDK) Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztályának vezetője hozzátette: a március 14–29. közötti védekezési tapasztalatokat feldolgozva – a Honvéd Vezérkar főnök parancsa értelmében – a katonai szervezetek felkészültek és készen állnak a segítségnyújtásra, amennyiben ezt az időjárási viszonyok szükségessé teszik.

1595963782
2013. március 15.: harckocsik a tatai utakon – a lánctalpasokat is bevetették a hóhelyzetben

A Magyar Honvédség katonai felelősségi körzetekhez, illetve bázislaktanyához kötötten jelölt ki téli vészhelyzet felszámoló munkacsoportokat, amelyekbe kerekes és lánctalpas technikai eszközöket egyaránt beosztott. Ezek a munkacsoportok az ország keleti és nyugati részén nagyjából azonos számban találhatók, ám, ha szükséges, arra is felkészültek, hogy átcsoportosítással nyújtsanak segítséget a lakosságnak – hangsúlyozta Borsos ezredes.

Az osztályvezető kiemelte: a honvédség védekezésbe bevonható erői egy jól kialakult rend szerint aktivizálhatók. A Katasztrófavédelmi Kormányzati Tárcaközi Bizottság létrehozása után ez a szervezet koordinálja a Magyar Honvédség munkacsoportjainak feladat-végrehajtását is – természetesen a katonai Katasztrófavédelmi Operatív Törzs és a Katasztrófavédelmi Operatív Csoportok közreműködésével. Amennyiben a tárcaközi bizottságot nem hívják életre, illetve valamilyen veszélyhelyzet esetén azonnali reakció szükséges, akkor – a Magyar Honvédség Központi Ügyeletén keresztül – a honvédelmi miniszer, illetve a Honvéd Vezérkar főnök engedélyével is közreműködhetnek a kijelölt munkacsoportok a katasztrófavédelmi feladatokban.

1595963782
PTSZ-M mentette az elakadt autósokat Győr térségében

Legutóbb idén márciusban kellett a magyar katonáknak a rendkívüli téli időjárási körülményekből adódó vészhelyzetek felszámolásában közreműködniük. Ekkor betegszállításban, hóban elakadt járművek mentésében, útvonalak megtisztításában és szállítási feladatokban működtek közre a magyar katonák. Emellett segítettek a lakosság ellátásában, illetve a kelet-magyarországi áramellátási problémák felszámolásában is.

Fotó: archív (felvételeink a márciusi rendkívüli hóhelyzet idején készültek)