Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős elődökre emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. augusztus 18. 15:58

A második világháborúban hősi halált halt pilóták és hajózószemélyzetek emléke előtt tisztelegtek Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazója ünnepéhez kapcsolódva augusztus 16-án, Kecskeméten. A megemlékezést és koszorúzást a Magyar Veterán Repülők Szövetsége helyi területi szervezete és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervezte.

A helyőrségben állomásozó katonai alakulatok képviselői, idős és még aktív repülők idézték fel hős elődeik emlékét a légierő haderőnem és a repülők napjához kapcsolódva a kecskeméti köztemetőben. A második világháborúban hősi halált halt, a szolgálatteljesítés közben és repülő-balesetekben életüket vesztett pilóták és hajózószemélyzetek tiszteletére rendezett főhajtáson részt vett többek közt a hősi halált halt Me−109-es pilóta, Szevelényi Kálmán hadnagy öccse, Szevelényi István, a 102 esztendős egykori páncélos őrmester, Hegedűs Ferenc és az emlékmű alkotója, Hajagos Károly is.

1596018345

A megemlékezés résztvevőit Somodi Sándor nyugállományú őrnagy köszöntötte, majd Sági János nyugállományú vezérőrnagy idézte fel az elhunytak emlékét. „A katonai repülők hivatása olyan hivatás, ami helytállást követel művelőitől békében, háborúban egyaránt. Legfeljebb a mértéke különböző és az áldozatok számának nagyságrendje más. Ezek az emberek tették a dolgukat, végezték a hivatásukkal járó nem mindennapi, veszélyes munkát. Az az ár amit fizettek, bár szívsajdító, de mindenképpen hősies. Amikor elhelyezzük az emlékezés virágait, gondoljunk tisztelettel mindazokra, akik hivatásuk áldozatává váltak! Őrizzük meg emléküket, ne engedjük nevüket feledésbe merülni! De gondoljunk azokra is, akik ma teljesítenek aktív szolgálatot, őrzik hazánk légterét, helytállnak nap mint nap! Ők viszik a haza fegyveres szolgálatának hivatástudatát és a tiszteletreméltó örökségét!" – mondta ünnepi beszédében a légierő egykori főnöke.

A megemlékezés végén Fekete Tamás alezredes, a MH Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnokhelyettese és Őrs Ágoston nyugállományú alezredes, a Magyar Veterán Repülők Szövetsége kecskeméti területi szervezete elnöke felavatták a békében, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett repülőkatonák emléktábláját, amit Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész áldott meg.

1596018346

Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták az emlékhelyet.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviseletében Fekete Tamás alezredes, megbízott parancsnokhelyettes és Ádány Sándor őrnagy; az MH Egészségügyi Központ, Repülőorvosi- Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet munkatársai nevében dr. Szabó Sándor András ezredes; az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka képviseletében Gáldonyi Sándor százados, a kecskeméti iroda irodavezető-helyettese helyezték el a megemlékezés virágait.

Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Repülő és Légvédelmi Tagozat képviseletében dr. Keszthelyi Gyula nyugállomúnyú dandártábornok, a tagozat elnöke; a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete tagjai felkérésére Csóka Tamás nyugállományú ezredes; a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti szervezete képviseletében Kenyeres Dénes nyugállomúnyú alezredes, az egyesület elnöke;
a Honvéd Szakszervezet Nyugállományú Tagozat Kecskeméti szervezete nevében Dudás István nyugállományú százados; a Magyar Veterán Repülők Szövetsége kecskeméti területi szervezete tagságának megbízásából Őrs Ágoston, Varsányi Mihály, Bartus Mihály nyugállományú alezredesek; a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Szervezete képviseletében pedig Márton Ervin nyugállományú alezredes, a szervezet elnöke hajtottak fejet a hősi halottak emléke előtt.

Fotó: Bús Csaba