Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős katonaorvosokra emlékeztek

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. november 5. 14:28

Ez az emlékmű már akkor, avatásakor a jövőre gondolt: azokra a katonaorvosokra és ápolókra, akik a következő évtizedek, sőt évszázadok alatt hivatásuk teljesítése közben lelik halálukat – mondta Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka Budapesten, a Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál tartott koszorúzáson november 4-én este.

1595982029

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, a Nemzeti Fórum, valamint Józsefváros önkormányzata által szervezett megemlékezésen a vezérőrnagy kiemelte: az emlékmű azokra a nagyszerű bajtársakra is gondolt, akik a mai Magyar Honvédség tagjaként akár itthon, akár hazájuktól távol, békemissziós feladatteljesítés közben veszítik el legnagyobb kincsüket, az életüket, mialatt mások életéért küzdöttek.

A magyar nép hadtörténelmének nagyobb része honvédő küzdelmek, szabadságharcos viadalok sorozata, ahol valóban mindig nagyobb szükség volt egy páratlan hadvezérre, vagy egy pont időben meginduló huszárrohamra, így természetes, hogy az áldozatvállalás, sőt annak kultusza is jórészt és elsősorban a fegyverrel tusakodókat érte – emelte ki Szabó István. Arra is rámutatott, hogy a modern kor, az átalakuló, polgárosodó közgondolkodás nemcsak a lelkeket és a gondolatokat szabadította fel, hanem a nemzet figyelmét, sőt háláját is ráirányította a nem csak golyóval és szuronnyal, haditechnikai eszközökkel vagy stratégiai irányítással küzdőkre, hanem az abban megsebesült, megsérült katonákat ellátó, ápoló, gyógyító szakszemélyzetre is.

1595982029

A megemlékezésen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is, aki beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy emlékezzünk azokra az orvosokra, mentősökre és ápolókra, akik a hazáért cselekedtek a leginkább vészterhes időkben is, hiszen ez a mi felelősségünk.

Az ünnepi beszédek után a résztvevők a korábbi évek hagyományához hűen elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait az emlékmű előtt.

1595982029

Fotó: a Józsefváros újság felvételei