Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök előtt tisztelegtek

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 29. 8:53

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, az elesett hősök tiszteletére. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük.

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A Tiszai hajósok terén álló emlékműnél tisztelegtek, a Légierő Szolnok Zenekar közreműködése mellett a történelmi zászlók behozatalát és a világháborús események felidézését követően az MH 86. SZHB és Szolnok helyőrség vezetői, fegyveres és civil szervezetek, a város és a megye képviselői, majd elhelyezték koszorúikat.

1599187648
Egy 1917-es törvény írja elő, hogy az utókor kegyelettel őrizze azok emlékét, akik életüket áldozták a haza védelmében, emellett minden város, község anyagi erejének megfelelő, méltó módon örökítse meg a hősök nevét. Néhány évvel később már a Hősök emlékünnepéről rendelkezett a törvény, ebben fogalmazták meg, hogy május utolsó vasárnapján országszerte rendezvényekkel emlékezzenek meg a hősökről.

1599187648
„2001 óta ünnepeljük ismét hivatalosan minden évben a hősök napját. A magyar történelmet neves és névtelen hősök írták az elmúlt ezer év során, az ő áldozataiknak is köszönhető, hogy hazánk talpon maradt a zivataros évszázadok közepette" – mondta ünnepi beszédében Eszes György százados, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alközpont-parancsnoka.

1599187648
***

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

A hősökre emlékeztek május 25-én a győri katonák is. Győr-Moson-Sopron megye székhelyén 14 órakor, a Radó-szigeti hősi emlékműnél kezdődött a megemlékezések sora. Az elöljáró fogadását követően a Himnusz hangjai csendültek fel, majd dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

1599187649
A történelmi egyházak képviselői – Németh László római katolikus általános püspöki helynök, Csorba János evangélikus igazgató lelkész, Pálfi Zsuzsanna református lelkipásztor, Tasi Tamás görögkatolikus parókus, valamint a Zsidó Egyházközség részéről Villányi Tibor – imádkoztak az elesett hősök lelki nyugalmáért, majd  díszlövésekkel, koszorúzással folytatódott a rendezvény. Az ezred nevében Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok helyezte el az emlékezés virágait, majd a légvédelmi egység katonái által vert díszmenettel zárult az ünnepség.

Május 27-én, 10 órakor a szombathelyi Március 15. téren sorakozott fel a Rába-parti város alakulatának díszalegysége. Az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonását követően Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke mondott ünnepi beszédet, majd a város Pedagógus Vegyeskarának műsorát tekinthették meg a megjelentek. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták az Áldozati emlékművet, amely során Matyi Tibor alezredes képviselte az alakulatot.

1599187649
Mosonmagyaróváron szintén május 27-én, de 15 órakor várta a város önkormányzata az érdeklődőket a Városkapu téren. A Himnusz dallamával kezdődő rendezvényen Székely Zoltán művészettörténész köszöntötte a megemlékezőket, majd dr. Árvay István, a település polgármestere szólt a közönséghez. Az ünnepi beszédet követően imát mondott Kiss Miklós evangélikus esperes, valamint Bodó Zoltán római katolikus plébános. A rendezvény koszorúzással zárult, mely során Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte az alakulat koszorúját.

Kőszegen ugyanezen a napon a Hősök Tornyánál rendeztek megemlékezést. A Kőszegi Darabontok közreműködésével folyt eseményen Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ vezetője mondott ünnepi beszédet, a rendezvényt záró koszorúzás során pedig Bozsóki Attila alezredes helyezte az emlékezés virágait az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében.

1599187649
Szöveg és fotó: Sályi Gergő törzsőrmester

***

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Több városban is a háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. Hódmezővásárhelyen hagyomány, hogy a helyőrség parancsnoksága és az önkormányzat képviselői közösen járják be a város háborús emlékhelyeit. A megemlékezések a Kossuth téri hősi emlékműnél kezdődtek, ahol Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja ünnepi beszédében külön megemlékezett arról a háromezer hódmezővásárhelyi katonáról, akik hősi halált haltak a frontokon. „Ma emlékezni jöttünk mindazokra, akik magyar hazánkért áldozták életüket. 1924-től minden év május utolsó vasárnapján a vásárhelyiek kivonultak a város huszonhat emlékművéhez és virágot, mécsest helyeztek el emlékezve a fiúra, a férjre, az apára, akit elragadott a háború vihara, a haza iránti kötelesség teljesítése" – mondta Kovács Ferenc.

1599187649

Az ünnepségen Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész a hősöket állította példaképül, mert szükség van arra, hogy a hősök és a bátrak példája és szelleme mindig velünk legyen. „A mindenkori nemzedéknek a felelőssége, hogy az elődeitől kapott tudást és példát közvetítse és megőrizze az utódainak" – emelte ki beszédében a tábori lelkész.

A megemlékezés a Hősök terénél található II. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt ezer év magyar hőseire emlékezünk a mai napon, akik életüket áldozták a hazáért. „Az elmúlt 100 évben két világháború volt, és Hódmezővásárhely is ekkor veszítette el a legtöbb hazafit. A mi számunkra a legnagyobb tanulság a hősökre emlékezésből az, hogy a II. világháború óta nem volt háború" – hangsúlyozta a polgármester.

A helyszíneken az alakulat nevében Imre József alezredes, megbízott törzsfőnökhelyettes helyezte el az emlékezés koszorúit.

1599187650

Ugyanezen a napon Nyíregyházán és Balmazújvároson is megemlékezéseket tartottak. A szabolcsi megyeszékhelyen három helyszínen emlékeztek a katonahősökre a város, a honvédség és a társ fegyveres szervek vezetői. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a történelem katonahősei mellett a jelenkornak is vannak katonahősei, akik akár itthon, akár nemzetközi szövetségesi kötelezettségük teljesítése közben veszítették életüket. A Bocskai-dandárnak is vannak hősei, a debreceni katonák személyesen is érintettek a veszteségben.

Balmazújvárosban Pál István őrnagy, a Debrecen Helyőrségi Zenekar karmestere ünnepi beszédében elmondta: „A katonának mindig egy nagyon fontos feladata volt az első honvédő pozsonyi csatától kezdve napjainkig. Védeni a hazát, elhivatottan szolgálni azt, ahogy Pál apostol is elmondja. Ez a szolgálat teljes mértékben különbözik minden más szolgálattól, ez az egyik kivételes hivatás, amelyben, ha kell az élete árán is szolgálni kell, a legdrágábbat kell adni a hitünkért, hazánkért, családunkért."

1599187650

Beszéde zárásaként egy balmazújvárosi születésű katonahősre emlékezett, aki a császári és királyi 16. huszárezrednél szolgált. Molnár Péter tizedes a visszavonulási parancs dacára, a biztos halállal szembeszállva, ott maradt egyedül a leghevesebb tüzérségi és gyalogsági tűzben az orosz fronton, hogy biztosan és jól célzott kézigránátdobásaival feltartóztassa az ellenséget, meghiúsítva ezzel az áttörési kísérletüket.

Szöveg : Búz Csaba főhadnagy és Cs. Sárkány Beáta hadnagy
Fotó: Búz Csaba főhadnagy és Dodó Ferenc (szon.hu)

***

MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred

1599187650
Csendes, bensőséges hangulatú megemlékezést tartottak május 28-án a budapesti Irinyi János laktanyában. Hozzátartozók, rokonok, barátok, egykori kollégák, bajtársak gyűltek össze, hogy emlékezzenek a hősi halált halt tűzszerészekre.

A hagyományteremtő eseményen Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnoka beszélt arról, hogy a második világháború befejezése óta közel háromszázan vesztették életüket tűzszerész mentesítési feladatok közben. „Az elmúlt évtizedekben azonban olyan kollégák mentek el, akiket mi is személyesen ismertünk, akikhez kötődésünk volt és van. A magyar hősök emléknapján mi, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének tagjai saját hőseink emlékművénél is meghajtjuk fejünket. Most nem kell semmi másra gondolnunk, csak a szívünkben őrzött közös élményekre, történetekre, a hétköznapokon vagy ünnepnapokon együtt megélt percekre, napokra, évekre. Kiváló szakemberek voltak, ám a legmagasabb szintű tudás birtokában sem tudjuk befolyásolni azokat a körülményeket, amelyek összejátszásával megtörténhet egy tragédia. Tűzszerész katonáink ennek tudatában indulnak útnak mindennap, ugyanolyan elszántsággal, bátorsággal és felelősségtudattal. Tiszteletet, megbecsülést és köszönetet érdemelnek. Ők azok, akik önálló elhatározásból, hatalmas összefogással, kitartó munkával, saját kezükkel állították ezt az emlékművet" – mondta a parancsnok.

1599187650
Szilágyi Zsolt alezredes beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a nap az első olyan alkalom, amikor valamennyi, az elmúlt években, évtizedekben elhunyt bajtársra együtt emlékeznek. „Legyen ez az ő napjuk, legyen a Magyar Hősök Emléknapja számunkra a volt kollégáink emléknapja is!" – mondta a parancsnok.

A tűzszerész katonák által emelt emlékműnél Kótai Róbert százados, római katolikus tábori lelkész is szólt a jelenlévőkhöz. „Bajtársainkat a pillanat tette hőssé, emlékművük figyelmeztet s erőt ad. Erőt ad továbbmenni, figyelmeztet arra, milyen fontos katonai hivatásunk" – mondta a lelkész.

1599187651
Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy
Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester