Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jelenleg is tartó műveletekről tájékozódtak az EU vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. május 21. 15:21

Az EU-tagállamok vezérkarfőnökeinek részvételével május 20-án Brüsszelben ülésezett az Európai Unió Katonai Bizottsága. Az Unió legfelsőbb szintű katonai testületének ülésén a magyar delegációt − amelynek többek között tagja volt Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő is −  dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette.

Az ülés első részében az európai uniós tagállamok vezérkarfőnökei tájékoztatást kaptak az ukrajnai biztonsági helyzetről, az EU Nyugat-Balkánon tett erőfeszítéseiről, valamint a Bosznia-Hercegovinában folyó ALTHEA-művelet eredményeiről.

1595972414
A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes vezette

Az EUFOR ALTHEA új parancsnoka, Sir Adrian Bradshaw vezérezredes tájékoztatójában kitért a térséget jelenleg sújtó árvíz elleni védekezés munkálataiban való részvételre. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet is jól példázza, milyen erőfeszítésekre van még szükség a biztonságos környezet fenntartása érdekében. Mint elmondta: a februári, gazdasági okokra visszavezethető lázongások kapcsán továbbra sem lehet kizárni, hogy − a választásokhoz közeledve, esetleg a szavazás után −  kiújulnak az etnikai feszültségek. A tábornok emiatt szükségesnek tartotta a művelet folytatását, illetve azon képességek és megerősítések biztosítását, amelyek lehetővé teszik a pontos helyzetkép megalkotását, valamint az előrejelzéseket. 

Dr. Benkő Tibor vezérezredes hozzászólásában kiemelte, hogy a februári bosznia-hercegovinai események mellett az ukrán válság is jól mutatja, milyen törékeny a biztonsági helyzet. Ezért megerősítette, hogy Magyarország elkötelezte magát az ALTHEA-művelet mellett.

A Száhel-térségben végrehajtott EUTM Mali kiképzőmisszió az Európai Unió egyik sikeres küldetése − hangzott el a tanácskozáson. A misszió 24 hónappal, 2016 májusáig meghosszabbított mandátuma a mali fegyveres erők igényeihez jobban igazodva úgynevezett mobil, rugalmas kiképzéssel egészül ki, célja az eddigi eredmények továbbvitele és a haderőreform folytatása. A misszió jelenlétének hatására a déli országrészben érezhető előrelépés történt a biztonság és a közigazgatás területén. A misszió új parancsnoka a francia Marc Rudkiewicz dandártábornok, az általa vezetett kontingens jelenleg 28 nemzet (ebből 23 EU-tagállam) 550 katonájából áll.

1595972414
Az Európai Unió Katonai Bizottsága

E misszióban a Magyar Honvédség a portugál hadsereggel közösen végzi az eddig féléves váltásokkal végrehajtott mesterlövész-kiképzést az új mandátum ideje alatt.

Az Afrika szarva térségében végrehajtott EU-műveletek és -missziók kapcsán Bob Tarrant ellentengernagy, az ATALANTA tengerészeti művelet parancsnoka elmondta: a stratégiai felülvizsgálat eredményei alapján a művelet mandátumát 2016 decemberéig meghosszabbították. Az ellentengernagy és az EUTM Somalia kiképzőmisszió parancsnoka is kijelentette: a hajózási útvonalakon tapasztalható kalóztevékenységet ugyan sikeresen visszaszorította a többi nemzetközi szervezettel összehangolt EU-művelet, de a probléma gyökereit valójában a szárazföldön kell kezelni.

A művelet fő feladata mellé társult a térségben folyó, európai uniós vezetésű katonai és civil missziók (EUTM Somalia, EUCAP Nestor) támogatása is.
Az EUTM Somalia misszió 2013 végén áttelepült Mogadishuba, ahol megkezdte a szakkiképzési és tanácsadói tevékenységet. A saját erők biztonsága, valamint a kiképző és tanácsadói tevékenység párhuzamos végrehajtásának szavatolása érdekében Massimo Mingiardi dandártábornok, a misszió parancsnoka megerősítést kért az erők megóvása (Force Protection) képesség biztosítására. Az EU ATHENA pénzügyi különbizottsága ezért engedélyezte a szükséges páncélozott szállító járművek és zavaróeszközök bérléséhez igényelt anyagi támogatást. 

1595972414
A megbeszélésen szó esett a jelenleg is tartó EU-műveletekről

A Közép-afrikai Köztársaságban induló EUFOR RCA-művelet parancsnoka, a francia Philippe Pointes vezérőrnagy a művelet megindításáról tájékoztatta a vezérkarfőnököket. A misszió mandátuma a teljes műveleti képesség elérésétől számított hat hónapra szól, amelynek lejártakor −  várhatóan 2014 végén − a feladatokat átadják az ENSZ-missziónak.

A tanácskozás második felében a vezérkarfőnökök az Európai Tanács 2013. évi, védelmi témájú ülése feladatainak végrehajtására kidolgozott tervekről egyeztettek. Az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) és az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) tájékoztatói után a katonai szakma által felügyelt, kidolgozásra váró elemek közül az EU tengeri biztonsági stratégiáját és a gyorsreagálású erők alkalmazásának koncepcióját vitatták meg.

Az ülés szünetében rendezték meg a visegrádi országok vezérkarfőnökeinek találkozóját, amelyen aláírtak egy, a NATO Katonai Bizottság elnöke részére címzett levelet. Ebben tájékoztatják arról − amit a honvédelmi miniszter a NATO és az EU védelmi minisztereinek ülésein már korábban bejelentett −, hogy az EU-harccsoport zárógyakorlatát összekapcsolják a NATO Trident Juncture 2015 elnevezésű gyakorlatával. Ez a szándék jó példa lehet az EU−NATO-együttműködés és a két szervezet közti partnerkapcsolatok erősítésére, valamint a védelmi erőforrások hatékony kihasználására.

1595972414
A NATO Katonai Bizottság elnöke részére címzett levél aláírása

Fotó: Honvéd Vezérkar