Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A jó hadvezető legyen képzett és tapasztalt”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. július 8. 14:20

Ötvenhárom végzős hallgató vette át oklevelét a Nemzeti és Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK) a fővárosban, a Ludovika téren július 8-án. Az ünnepségen részt vett dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is. 

1596016507

A rendezvény a hortobágyi balesetben elhunyt tűzszerészekre emlékezve egyperces néma felállással kezdődött. Ezt követően – prof. dr. Patyi András rektor képviseletében – prof. dr. Padányi József dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese mondott beszédet a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamot, a Katonai vezetői mesterképzés szakot, a Katonai műveleti és logisztikai mesterképzés szakot, a Katonai üzemeltetés mesterképzés szakot, valamint a Közlekedésmérnöki alapképzési szakot elvégzett hallgatók előtt.

1596016508

Beszédében a dandártábornok Szung Cét és Zrínyi Miklóst, a hadtudomány két jeles alakját idézte. „Szung Ce szerint a katonai vezetőnek az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie: legyen bölcs, megbízható, következetes, emberséges, azaz ne kívánjon lehetetlent a beosztottaitól, legyen bátor és szigorú, legyen következetes a kiképzésben, a katonák vezetésében, mert csak így fognak megbízni a parancsnokukban, és végül legyen felkészült, hogy tökéletesen láthassa el a feladatát." Padányi József ezt követően Zrínyi Miklóst idézte: „A jó hadvezér mindenekelőtt legyen képzett, és rendelkezzen hadi értelemmel!" A hadi értelem a szakmai ismereteket, a tudást, a tanulást és a tapasztalatot is jelenti. Hozzátette: reményei szerint az egyetem segítette a végzősöket abban, hogy képzéseik alatt ezt a felkészültséget megszerezzék.

1596016508

Az ünnepi gondolatokat követően átadták az okleveleket, valamint néhány hallgatót elismerésben is részesítettek. Ezután dr. Tamási Béla ezredes, a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam kiváló eredménnyel végzett hallgatója köszönt el az intézmény oktatóitól és diáktársaitól. „A mai nappal elérhető közelségbe került, amiről pár évvel ezelőtt vagy néhány napja csupán álmodni mertünk, azon izgulva, hogy miként értékelik bírálóink szakdolgozatainkat, ki lesz a záróbizottság elnöke, kik lesznek a tagjai, és vajon sikerül-e teljesíteni a parancsnokaink által megkövetelt, egyben saját magunk elé állított feladatokat. Legnagyobb büszkeséggel jelenthetem: igen, sikerült!" – mondta. „Tudatában kell lennünk annak, hogy Magyarországnak szüksége van az általunk birtokolt ismeretekre és szaktudásra."

1596016509

Fotó: Tóth László