Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák is segítenek a dunai hajóbaleset mentési munkálataiban

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 30. 7:54

Támogatóként a Magyar Honvédség is részt vesz a mentési műveletekben a Dunán történt, legalább hét halálos áldozatot követelő hajóbalesetet követően.

1599203493
Legalább hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a parlamentnél május 29-én, szerda este. A Hableány elnevezésű sétahajón 33, főleg távol-keleti turista és a kéttagú legénység utazott. A mentési munkálatokban a Magyar Honvédség katonái is részt vettek.

Mint Szilágyi Zsolt ezredestől, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokától megtudtuk, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak: mérjék fel képességeiket, hogy mivel tudják támogatni a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési tevékenységét. „Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot" – mondta az ezredes. „A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből állt: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be."

Mint az ezredes elmondta, a hajóroncs megkerültét követően a hajókat visszarendelték a Hadikikötőbe. A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhíd-elemet is, amelyet egy AM hajóra kötve a Margit-híd közelébe juttattak. Utóbbi búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, amennyiben szükség lenne rá.

Fotó: Zsalakó Balázs