Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonaorvosok minden időben helytállnak

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. november 11. 12:43

Mindig helytálltak a katonaorvosok, akik munkájukkal nem csak a nemzetet, de az egész emberiséget támogatják – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára november 11-én, szerdán, Budapesten, a Duna Palotában tartott konferencián.

Az államtitkár a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciáján elmondott megnyitó beszédében rámutatott: a XX. század jelentős fejlődést hozott az orvostudomány területén, amihez a magyar orvosok is nagy mértékben hozzájárultak. A katonaorvosok a szabadságharcokban, háborúkban, minden időben helytálltak, még a szétesőben lévő társadalom időszakaiban is, s tették ezt elsősorban hazaszeretetből – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy örökségük, példaértékű eredményeik világraszólóak.

1596003907

„Nagyrabecsüléssel tartozunk orvosainknak, akik követték a múlt nagyjainak hagyományait, kutatják a természet világát és elmélyítik a tudományos ismereteket" – hangsúlyozta Vargha Tamás. Az államtitkár szerint a katonaorvosok nem csak a nemzetet, de az egész emberiséget is támogatják, és munkájukkal formálják gyermekeink biztonságos jövőjét. A résztvevőkhöz fordulva megjegyezte: „önök azon fáradoznak, hogy megőrizzék az emberi lét méltóságát és egészségesebb életkörülményeket teremtsenek mindannyiunk számára".

Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára elmondta: a konferencia programja kapcsolódik a belügyi tárca 2018-ig szóló célkitűzései közül több témakörhöz. Az egyik ilyen a közszolgálati életpálya, amivel kapcsolatban kijelentette, hogy a szakma és az állomány annak bevezetését megelégedéssel fogadta. Bejelentette, hogy a kormány ígéretének megfelelően a jövő év elejétől folytatódik az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése. Megemlítette, hogy a honvédelmi és a belügyi tárca együttműködése körvonalazódhatna például új, önálló orvosi tanszéki csoport kialakításában, mint például a műveleti-taktikai medicina vagy a migrációs területen.

1596003908

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora megnyitó beszédében azt mondta, hogy a kutatások alapján Magyarországon mintegy 10 évvel élnek kevesebbet az emberek, mint a nyugati országokban. A világ és Európa vezető halálokaiban Magyarország dobogós helyet tölt be, és a fizikai állapot tekintetében harminc százalékkal vagyunk elmaradva a nyugat-európai országoktól – tette hozzá. Az egyetem által végzett, 1800 fős kutatás alapján kijelentette, hogy a magyar gyerekek fizikai állapota a mozgáskultúra területén nagyon rossz: 40 százalékuk az iskolában töltött első négy évben gyógy-, vagyis korrekciós testnevelésre szorul. „Ha ez így folytatódik, akkor egészséges nemzedék híján maradunk, és ennek megszüntetése a rend- és honvédelem, az egészségügy, illetve a testnevelés közös feladata" – hangsúlyozta a rektor.

A konferencia meghívójában azt írták, hogy Magyarország honvédelmi és rendvédelmi szervei a XXI. század új gazdasági, társadalmi és természeti kihívásaival kerültek szembe, úgymint az országhatárok könnyebb átjárhatósága, a tömeges migráció, a bűnözési struktúra átalakulása, a közbiztonság helyzetének változása, az ismétlődő különböző katasztrófahelyzetek, a terrorcselekmények elkövetésének reális és leselkedő veszélye. Emellett a tudomány és technika gyors fejlődése, a növekvő iparosodás, a kemizáció, a globális felmelegedés, az utóbbi időben gyakran bekövetkező természeti csapások (özönvízszerű esőzések, orkán erejű szélviharok, jégverések) új szakmai feladatok elé állítják a hon-és rendvédelmi szervek egészségügyi állományát.

1596003908

Mindezekből egyértelműen következik, hogy a honvédelmi és rendvédelmi szervek egészségügyi szolgálatainak szakmai együttműködése elengedhetetlen a hon-és rendvédelmi állomány munkavégző képességének hosszú távú megőrzéséhez. A szervezetek számára különösen nagy jelentőségű az állomány egészségének megőrzése, akik tevékenységük során az átlagosnál fokozottabb fizikai és pszichikai terhelésnek vannak kitéve, s akiknek életük kockáztatásával is végre kell hajtani szolgálati feladataikat.

A tudományos konferencia jó alkalom arra, hogy a honvédelmi-, és rendvédelmi szervek személyi állománya egészségmegőrzésében résztvevő szakemberek lehetőséget kapjanak tudományos tevékenységük eredményeinek közös számbavételére, személyes kapcsolataik erősítésére, szakmai ismereteik bővítésére.

1596003909

Fotó: Rácz Tünde