Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kocka el van vetve”

Szöveg: honvedelem. hu / bocskaidandar.hu |  2013. április 27. 8:39

Az elvonulás előtti szemlékkel, valamint az előkészítő részlegek megindulásával kezdetét vette az MH ZHCS-2 (zászlóalj-harcsoport) NATO CREVAL ellenőrzését kiszolgáló „Bátor Harcos 2013” elnevezésű gyakorlat és a hozzá kapcsolódó „szakgyakorlatok” sorozata.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár lövészzászlóaljaiból és a kapcsolódó fegyvernemi modulokból létrehozott két ZHCS Magyarország NATO-felajánlásainak nagyon fontos tartópillére. A hódmezővásárhelyi 5/62. lövészzászlóalj bázisán nyugvó MH ZHCS-1 tavaly ősszel sikeresen megvédte háromévente esedékes „Harcra kész" minősítését. Most a debreceni lövészeken a sor.

1595953231

Május közepéig az 5/39. lövészzászlóalj bázisán kialakított harccsoport közel ezer katonáján kívül a dandár még egy sor alegysége gyakorlatozik majd Hajmáskér és Újdörögd térségében. Az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj „Rejtett Portya 2013" gyakorlatának magyar és francia résztvevőin kívül ott lesznek az 5/3. lövészzászlóalj „Neighbours 2013" szakasz-cserekiképzésen részt vevő katonái és szerb vendégeik, valamint az önkéntes műveleti tartalékosokra épülő Harcos Gyalogos tanfolyam résztvevői is.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt alakulatainak állományával együtt mintegy másfél ezer katona és több száz haditechnikai eszköz fordul majd meg a dunántúli központi gyakorlótéren. Az elkövetkező napokban a részt vevő csapatok békehelyőrségeikből indulva, kombinált vasúti és közúti átcsoportosítást hajtanak végre a gyakorlatok térségébe.

1595953232