Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúrával lehet jövőt teremteni

Szöveg: Takács Vivien |  2016. október 13. 15:45

Először szervezte meg a Nyugállományú Kultúrosok Országos Találkozóját az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja keretein belül működő kulturális tagozat – a Törzsasztal – a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, október 12-én, szerdán.

1596021364

Az első találkozó Pallos Emil nyugállományú hadihajós őrmester szavalatával kezdődött, aki Sajó Sándor A magyar nyelv  című versét adta elő.

Nagy Gyula nyugállományú ezredes, a klub elnöke köszöntőjében elmondta: a Magyar Néphadsereg Központi Klub Váci utcai székházában 1961. április 6-án alakult meg a Nyugállományú Tisztek és Tiszthelyettesek Klubja. „E jogelőd intézmény alkalmat biztosított a találkozókra, a folyóiratolvasásra, a kártyázásra és az étkezésre. Sőt, jöttek ide horgászok, bélyeggyűjtők, sakkozók, valamint kertészek is. De tartottak itt nyelvtanfolyamokat és esti egyetemi órákat is" – idézte fel az ezredes, hozzátéve: a 75 taggal létrejött klub napjainkban harminc tagszervezettel, mintegy háromezer fős tagsággal működik.

1596021365

„A kultúrával lehet jövőt teremteni" – hangsúlyozta a klub elnöke, hozzátéve: az itt megjelentek tevékenysége, élettapasztalata, hitük példa lehet a kulturális hagyományok feldolgozásában és azok számára is segítséget nyújthat, akik jelenleg ezen a területen igyekeznek eredményesen tevékenykedni.

Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. „Önök azok, akik megteremtették számunkra az alapokat, akiknek a nyomdokaiban haladhatunk ma a kollégáimmal" – fogalmazott az ezredes. Hozzátette: a kultúrára ma is szükség van a Magyar Honvédségben.

1596021365

A rendezvényen részt vettek az alakulatok volt, és jelenlegi kultúrosai, könyvtárosai, a helyőrségi klubok vezetői, munkatársai, a katona-zenekarok vezetői, valamint a központi kulturális intézmények vezetői, vezető munkatársai.

Az esemény, – amelynek célja a Magyar Honvédség kulturális értékeihez kapcsolódó hagyományok ápolása és feldolgozása volt– Gulácsi Attila nyugállományú ezredes, illetve Pácser Bálint nyugállományú ezredes, a Törzsasztal tagjainak a kezdeményezésére jött létre.

1596021365

Fotó: Tóth László

Címkékkultúra