Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légierő zenekar is fellép a zalai Fatemplom Fesztiválon

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. július 3. 9:09

Ebben az évben – immár negyedik alkalommal – rendezik meg a Fatemplom fesztivált a Zala megyei Magyarföldön. A nagyszabású zenei rendezvény fellépői között helyet kapott az MH Veszprém Helyőrség Zenekar. A július 16-17. közötti rendezvényen a Katona János alezredes által vezetett légierő zenekar – a térzenén és az egyházi zenén túl – egyórás koncertet ad a zenekedvelőknek.

1596016211
A zalaegerszegi falumúzeum fatemploma

„A Honvédelmi Minisztériumot első alkalommal a tavalyi évben szólították meg a fesztivál szervezői. Akkor alapvetően a logisztika biztosítása érdekében számítottak a Magyar Honvédség segítségére az eseményen, így sátrakat, székeket, padokat és lajtos kocsikat hoztunk a helyszínre. Egy gyorsan jött ötlet alapján a programpontok közé javasoltuk a Veszprém Helyőrségi Zenekar műsorát. A légierő zenekar egy rövid térzenével mutatkozott be a fesztiválon a közönségnek, valamint a templomi misén látták el azt a szolgálatot, amelyre őket a liturgia kötelezte" – mondta a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Társadalmi Kapcsolatok és Honvédelmi Nevelési Igazgatóságának igazgatója, hozzátéve: a veszprémi katonazenekar idén is ott lesz a fellépők között.

1596016211

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fatemplom fesztivál másnapján, július 17-én, egy szokatlan esemény is társul majd a koncertekhez. A Honvédelmi Minisztérium ugyanis – a Nagy Háború centenáriumának alkalmából – egy helybeli katonahős tiszteletére tart megemlékezést, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes részvételével Magyarföldön. Emellett azt is tervezik, hogy a rendezvény részeként egy, az első világháborúban használt, működőképes állapotba hozott ágyúval is lőnek majd a hősök tiszteletére.

1596016212

„2015-ben a község polgármesterének, illetve a helyi szervezőknek köszönhetően világossá vált, hogy ez a kistelepülés rendelkezik egy első világháborús hősi halottal. A magyarföldi fatemplomtól 150 méterre lévő temetőben található Krizsai Lajos honvéd, a 19. Hegyi Tüzér Ezred katonájának sírja. A Magyarföldön született katonahős múltjáról keveset tudunk, de a korabeli feljegyzések alapján annyi bizonyos, hogy 1918. február 3-án, 21 éves korában hunyt el" – mondta dr. Papp Ferenc ezredes.

(A Fatemplom fesztiválról itt található bővebb információ.)