Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legjobb felkészítést kapták

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. augusztus 5. 14:52

A missziókba kiutazó katonáink az elmúlt hónapokban a legjobb felkészítést kapták meg − mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok augusztus 5-én, kedden.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke a Székesfehérváron megrendezett összevont missziós ünnepségen kiemelte: egy katona azért megy misszióba, hogy tapasztalatokat szerezzen, illetve fejlessze nyelvi képességeit. Hozzáfűzte: ezeket a tapasztalatokat aztán hazaérve a haderőn belül hasznosítják.

1595976632

A magyar katonák augusztus hónapban a Balkánon, Afganisztánban, Maliban, Görögországban és Nyugat-Szaharában kezdik meg szolgálatukat.

„A Magyar Honvédség az Afrikában külszolgálatot teljesítő magyar katonák egészségének védelme érdekében megfelelő tervekkel rendelkezik. Az ebolajárvány ugyanakkor a katonáinkat érintő országokban még nem ütötte fel a fejét" – jelentette ki a dandártábornok, aki arról is beszélt, hogy a Magyar Honvédség számára a balkáni missziók jelentik a prioritást.

Tóth Attila alezredes, az MH ÖHP civil-katonai kapcsolatok főnökség főnökhelyettese a görögországi Larisszába utazik, az EUFOR RCA misszió műveleti parancsnokságára. E misszió elsődleges célja az, hogy 500 katonával biztosítsa a nyugodt, biztonságos környezetet a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban és környékén. A katonai erők működési területükön garantálnák a legnagyobb veszélyben lévő civilek biztonságát, valamint elősegítenék a lakosság szabad mozgását. Ezen erőfeszítések lehetővé tennék, hogy a humanitárius segélyek eljussanak mindazokhoz, akiknek szükségük van rájuk.

1595976632

„Információs műveletekkel fogok foglalkozni. Alapvetően törzsmunkát végzek majd, a nem kinetikus hadműveletek területén. Azaz a kommunikáció eszközével igyekszünk meggyőzni a térségben szemben álló feleket arról, hogy létezik békés megoldás" – nyilatkozta honlapunknak az alezredes.

Az ENSZ MINURSO missziójába készül Kulcsár Csaba alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Helyőrség-támogató Parancsnokság parancsnoka, aki a New York-i ENSZ-központ egyik „szemeként", azaz katonai megfigyelőként fog szolgálni a térségben.

„Korábban már három alkalommal szolgáltam ebben a fegyver nélküli misszióban. A közel húsz éve létrejött fegyverszüneti egyezmény fenntartásán kell őrködnünk. Járőrözünk, figyeljük a civil és katonai mozgásokat, valamint ellenőrizzük a különböző fegyverrendszereket" – válaszolta kérdésünkre Kulcsár Csaba alezredes.

1595976632

Fotók: a szerző felvételei