Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az I. világháborúnak szentelt múzeum nyílt Szentpétervár mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 5. 14:10

Kétezernél is több dokumentumot, fegyvert, egyenruhát, katonai kitüntetést mutat be az Oroszország a Nagy Háborúban elnevezésű múzeum, amely Szentpétervár közelében, a Carszkoje Szeló-i palotaegyüttes területén várja a látogatókat.

Egy az oroszok hadi dicsőségét bemutató múzeum ötlete már 1911-ben megszületett, amikor a híres művészetpártoló família, a Tretyakov-család II. Miklós cárnak ajándékozta az orosz háborúk történetével kapcsolatos dokumentumokat és tárgyakat tartalmazó gyűjteményét. A jövendőbeli kiállításnak otthont adó múzeum, a Hadi Dicsőség Palotájának építése 1913 májusában kezdődött, az alapkő letételénél jelen volt az orosz uralkodó. A tárlat, amelyet 1917-ben nyitottak meg, mindössze egy évig létezett, az oroszországi forradalom után a kiállítási tárgyak és dokumentumok egy része különböző állami gyűjteményekbe került, a többit megsemmisítették.

A Hadi Dicsőség Palotáját 2011-ben kezdték el helyreállítani, a restaurálás során a szakemberek korabeli felvételek és tervrajzok segítségével eredeti alakjában építették újjá a romos épületet.

„A több mint kétezer relikviát, dokumentumot felvonultató múzeum az oroszok I. világháborús szerepét bemutató legnagyobb oroszországi gyűjtemény" – hangsúlyozta Olga Taratinova, a Carszkoje Szeló-i múzeumegyüttes igazgatója, aki szerint az intézménnyel nem II. Miklós múzeumát akarták újrateremteni. „Oroszország történetének ezt a periódusát 21. századi eszközökkel, korszerű felfogásban kell bemutatni" – hangoztatta a szakember.

A terveket ismertetve Olga Taratinova elmondta, hogy magánadományozóktól kapott korabeli dokumentumokat felvonultató időszaki kiállítást szerveznek, és már folynak egy olyan tárlat előkészületei is, amely jeles művészek I. világháború alatti tevékenységét ismertetné meg az érdeklődőkkel.