Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háború! – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 5. 13:05

Az európai hatalmaknak a szarajevói merénylet szolgáltatott okot arra, hogy a fegyverek erejével rendezzék mélyen gyökerező ellentéteiket. Kezdetben mindkét oldalon határtalan volt az optimizmus: a szemben álló felek háborús lázban égő politikusai és hadvezérei biztosra vették katonáik gyors győzelmét.

1595976631
A Ferenc Ferdinánd trónörökös és hitvese ellen elkövetett szarajevói merényletért felelőssé tett Szerbiának 1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia, kettejük konfliktusába pedig boszorkányos gyorsasággal sodródtak bele Európa nagyhatalmai.

Előbb Németország figyelmeztette Oroszországot, hogy bármiféle, Szerbiát támogató katonai intézkedés német hadba lépést fog eredményezni. Ennek tükrében nem meglepő, hogy kevéssel a cári csapatok mozgósításának kezdete után már ment is a hadüzenet Berlinből Szentpétervárra. Két nappal később, augusztus 3-án Németország és az oroszok szövetségese, Franciaország között állt be a hadiállapot, augusztus 4-én pedig – miután a németek megsértették Belgium semlegességét – Nagy-Britannia is belépett a háborúba. Augusztus 5-én a Monarchia üzent hadat Oroszországnak, 12-én pedig Franciaország és Nagy-Britannia a Monarchiának.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 8-án, pénteken megjelenő számában!)