Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A logisztikai képességek egyesítése és megosztása

Szöveg: Tóth Róbert |  2012. október 11. 18:23

Az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ (MH VEK) hetényegyházi telephelyén október 10-én rendezték meg a Safety Fuel 2012 magyar−német üzemanyag-szaktechnikai logisztikai gyakorlat szakmai napját. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a Magyar Honvédség logisztikai vezetői állományának a gyakorlaton végzett munka eredményét, és megismertesse velük a gyakorlat keretét adó Joint Logistics projektet.

1595943024

A rendezvény Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) logisztikai erők főnöke előadásával indult. A tábornok előadásában kiemelte, hogy ilyen gyakorlatra, ilyen szintű nemzetközi logisztikai együttműködésre még nem volt példa. Mindez összhangban van a jelenlegi és a jövőben várható kihívásokkal. Figyelmeztetett arra, hogy logisztikai értelemben a legnagyobb veszély a források és képességek elaprózódása, ezért a Joint Logistics projektben részt vevő nyolc ország legfőbb célja logisztikai képességeik egyesítése és megosztása. Méltatta a magyar−német együttműködésben eddig részt vevő állomány munkáját, és felhívta a figyelmet a közös erőfeszítések kézzelfogható eredményére: arra a két nemzet állománya által telepített és működtetett üzemanyag-ellátó pontra, melyet a szakmai napon valós tevékenység közben mutattak be.

1595943024

A látogatóknak ezután dinamikus és statikus bemutatót tartott a végrehajtó állomány. Ennek keretében üzemanyag szállítójárműből történő lefejtésére, másik jármű feltöltésére és tartálysérülés javítására került sor. Ezt követően részletesen ismertették az üzemanyag-ellátó pont telepítési folyamatát és a használt eszközök egy részét.

A szakmai nap zárásaként Baráth dandártábornok előzetes értékelést adott a gyakorlat eddigi fázisairól. Ebben kiemelte a megszerzett tapasztalatok és kiértékelésük fontosságát. A következő feladat ugyanis ezek beépítése a projekt keretében jövő évben Szlovákiában megrendezésre kerülő Capable Logistician 2013 elnevezésű gyakorlat szervezésébe és végrehajtásába.