Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség hat vadászgépe is csatlakozott egy többnemzeti kiképzéshez Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 9. 18:39

Idén a Magyar Honvédség hat vadászgépe és hat pilótája is részt vesz az „előretolt repülésirányítók” (Forward Air Controllers, FACs) részére szervezett NATO Ramstein Rover (RARO) gyakorlaton Csehországban − tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium szeptember 9-én, hétfőn az MTI-t.

A Ramstein Rover 13 magas szintű gyakorlási lehetőség a közvetlen légi támogatás (CAS) és az előretolt légiirányító (FAC) képességek szempontjából. Életszerű felkészülést biztosít az előretolt légiirányítók számára, akik várhatóan a közeli jövőben a NATO ISAF-hadműveleteiben vesznek részt Afganisztánban. A RARO13 célja éppen az, hogy a NATO-tagországokból, a Békepartnerség (Partnership for Peace, PfP) országaiból és más, az ISAF-haderőhöz hozzájáruló országokból a hadszíntérre érkező előretolt repülésirányítók között nőjön az együttműködés színvonala, profi módon tudják alkalmazni a standard eljárási rendeket.

A RARO13 egy valós repülésekkel végrehajtott gyakorlat, amely során NATO-repülőgépek és -helikopterek nappal és éjjel, komplex forgatókönyv alapján biztosítják a lehetőséget a légi és földi személyzetek gyakoroltatásához.

A HM közleménye szerint a RARO13-gyakorlatot a NATO Szövetséges Légierő Parancsnokság (AIRCOM) Raimstein szervezi, s 2013-ban ismét Csehország ad neki otthont. A RARO13-gyakorlaton a levegőben mintegy 30 repülőeszköz (vadászrepülőgép, helikopter és támogató repülőgép), illetve a földön előretolt repülésirányítók − 20 NATO-tagállamból 500 ember −, valamint a házigazda Csehország támogató személyi állománya vesz részt.

A szeptember 2. és 20. között idén is Csehországban megrendezett „RARO13" aktív repülési szakasza hétfőn kezdődött meg. A Magyar Honvédség Gripenjei a következő két hétben 6 alkalommal gyakorolnak a cseh légtérben. Az előretolt légiirányítók mellett összesen 6 vadászgép és 6 pilóta vesz részt a kiképzésben. Egy-egy géppár napi két feladatot hajt végre magyarországi fel- és leszállással. A gyakorlat célja, hogy a szárazföldi csapatokkal együttműködve légicsapásokat gyakoroljanak különböző szárazföldi célpontokra.

Az első RARO-gyakorlatot a wisconsini Volk Field légibázison, az Egyesült Államokban rendezték meg 2010-ben. Ezt követően második alkalommal a Namest Légibázison tartották a RARO12-gyakorlatot, amelyen 13 NATO-tagországból küldött előretolt légiirányító csapatok vettek részt 2012 szeptemberében.
Idén 20 NATO-tagállamból 40 előretolt légiirányító csapat a tervek szerint három állomáson öt különböző teljes gyakorlatot fog végrehajtani.

A gyakorlatban Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Törökország repülőgépei és helikopterei vesznek részt olyan repülőeszközökkel mint a JAS−39, F−16, L−39, L−159, Learjet, PC−9, Mi−35, Mi−17, Mi−171 és Szu−22 − olvasható a HM közleményében.


Fotó: archív (dr. Toperczer István alezredes)