Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megoldások nyomtatványa – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. augusztus 19. 15:15

Cikksorozatunk harmadik részében az E 106 jelű nyomtatvány segítségével igénybe vehető ellátások körével, valamint a nyomtatvány igénylésének részleteivel ismerkedhetnek meg.

1599207194
Az E 106 jelű nyomtatványt kizárólag az a személy válthatja ki, akit valamelyik EGT-tagállamba tartósan – három hónapot meghaladó időtartamra – a munkáltató által történő foglalkoztatás keretében helyeznek ki. Az igénylés feltétele a magyarországi állandó lakóhely és az érvényes hazai biztosítási jogviszony is. A nyomtatványról lényegét tekintve elmondható, hogy annak birtokosa a teljes külszolgálat ideje alatt ugyanolyan jogosultságokkal veheti igénybe az egészségügyi ellátásokat, mintha az adott ország állampolgára lenne.

Az igénylést követően a külföldi biztosítónál kiállítják a külszolgálatot teljesítő személy – és a vele kiutazó hozzátartozói – részére az adott állam által rendszeresített biztosítási kártyát, mellyel mind a sürgős, mind a tervezett kezelések elérhetővé válnak. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben bizonyos ellátásokért fizetni kell vagy az ellátás önrészt tartalmaz, annak kiadásait a biztosított állja, s ezek – továbbá bármely más, az ellátás során keletkezett költség – utólagos visszatérítésére sem külföldön, sem hazánkban nincs lehetőség.

Az E 106 jelű nyomtatvány kiváltásával a TAJ-kártyát nem érvénytelenítik, tehát a biztosított személy megőrzi itthoni teljes körű jogosultságát. Szintén kiemelendő, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya az E 106 jelű nyomtatvány birtokában is kell, hiszen az utóbbival kizárólag a kihelyezés szerinti államban nyílik lehetőség teljes körű ellátást igénybe venni. A nyomtatvány igénylését megelőzően személyesen fel kell keresni – tájékoztatás céljából – a választott külföldi egészségbiztosító kihelyezett szervét, hogy a kiküldött munkavállaló, illetve a vele külföldön tartózkodó eltartott hozzátartozója az egészségügyi ellátást, az uniós közösségi rendeletek alapján, E106 jelű nyomtatvány kiváltásával szeretné igénybe venni.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án megjelent számában!