Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Monarchia felelőssé teszi Szerbiát

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 1. 19:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A Pesti Napló július elsejei cikkezéséből kiderül, hogy óriási szenzációként érte a népet az amúgy nem egészen váratlan tény, hogy a Monarchia Szerbiát kívánja felelőssé tenni a trónörökös meggyilkolásáért, amennyiben a nyomok azt mutatnák, hogy az összeesküvés szálai a szerb királyságig érnek el. „Az első lépés, az a kívánság, hogy a vizsgálatot szerb területre is terjesszék ki, még nem jelent okvetlenül fegyveres bonyodalmat, de mindenesetre olyan lépés, amelynek következményei végzetesen komolyak is lehetnek."

A Pesti Napló szerint bizonyosságot nyert, hogy a trónörökös és felesége összeesküvés áldozata lett. Az is bizonyos, hogy ennek a szálai Belgrádban futnak össze, mozgatójuk pedig a nagy szerb propaganda. Csermák joggyakornok így vallott a rendőrségen: „Szemtanúja voltam a revolveres merényletnek, s tisztán láttam, hogy a főherceg gépkocsijától jobbra is, balra is egy-egy fiatalember lépett elő és mind a ketten lőttek. Az egyik legény elmenekült."  Cabrinovics vallomásában így szólott: „Hála Istennek, hogy sikerült, legalább nem hiába kerülök bíróság elé. A hercegasszonyt sajnálom, de nem tehetek róla, mert a fő, hogy sikerült, amit keresztül akartunk vinni."  Bűntársával ellentétben Princip meg van törve. A rendőrség hivatalosan is megállapította, hogy két bombát is használtak a revolver támadás előtt, Princip is dobott bombát, amely végül nem robbant fel. Így megállapítható lett, hogy a bombában dumdum lövedékek voltak, lereszelt heggyel, hogy ne csak átszaladjanak a testen, de roncsolják is azt.

A Népszava hasonlóképpen a trónörökös halálának felelőseit keresi. „Két nap alatt vagy háromszáz embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy valamilyen közük van a merénylethez. A börtönök már zsúfolásig megteltek. A foglyokat brutális módon kínozzák." A cikkek írói hozzáteszik, hogy eközben Szarajevóban ostromállapot zajlik, a város minden pontját katonák őrzik.
A Népszava továbbá ír a merénylők büntetéséről is: „A bosnyák büntetőtörvény szerint, az, aki huszadik évét be nem töltötte, nem sújtható halálbüntetéssel. Principre tizenöt évi fegyház vár, ugyanannyit kap Cabrinovics, akit gyilkosság kísérletével vádolnak."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595974851
Címkéklapszemle