Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A monarchia idejéből származott a gránát

Szöveg: Szűcs László |  2013. május 28. 7:28

A 21. héten, azaz május 20–26. között 68 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 903 bejelentést kaptak.

Május 20-án Budapestről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Várbazárban zajló felújítási munkálatok közben egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 70 kilogrammos, német bomba került elő a földből. A járőrparancsnok a bomba gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelte és hatástalanította, majd a tűzszerészek a bombatestet – rendőri kísérettel – a központi gyűjtőbe szállították.

Május 22-én Kaposvárra riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel a cukorgyár ülepítő medencéjének mosása közben több, második világháborús robbanószerkezetet találtak. A terület átvizsgálása után a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr egyebek mellett hét darab különböző típusú aknavetőgránátot szállított el a helyszínről. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Budapesten is akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Főpolgármesteri Hivatal épületének tetőszerkezetéből került elő egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránát, kilőtt állapotban, sérült gyújtószerkezettel. A robbanószerkezet elszállításának idejére a rendőrség 200 méteres sugarú körben ürítette ki a területet. A gránátot a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 23-án ugyancsak a fővárosba, a XIX. kerületi Vasgereben utcába kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ahol az egyik ház kertjének építése közben egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, körülbelül száz éves puskagránátot találtak. A robbanószerkezet központi gyűjtőbe szállításáig négy házból kellett kitelepíteni az ott lakókat.


Fotó: MH 1. HTHE

Címkéktűzszerész