Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Nagy Háború” centenáriumára

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2014. július 12. 17:52

Július 9-én, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából „A Nagy Háború eseményei, emlékei, hősei” címmel nyílt kiállítás a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjában (MH HKNYP 2. KIK), Debrecenben.

1595975454

2013 novemberében a Bocskai István Bajtársi Egyesület két aktivistája – Oláh László nyugállományú alezredes és Rontó Géza nyugállományú őrnagy – azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról az esemény jelentőségéhez méltóan emlékezzenek meg. Áldozatos és szorgos munkájuk eredményeképpen készült el a mostani kiállítás anyaga, amely a „Nagy Háború" történetét dolgozza fel eredeti dokumentumok alapján, fényképek, filmek és korabeli tárgyak bemutatásával.

A megnyitóra – a kissé cudar időjárás ellenére − szép számmal érkeztek vendégek, akiket elsőként Nagy Zoltán alezredes, központparancsnok köszöntött. Mint kiemelte, a debreceni központ nem első alkalommal ad otthont olyan, a múlt egyes kiemelkedő eseményeit megidéző kiállításnak, amelyet más katonai vagy civil szervezetekkel közösen szerveznek. Az alezredes elmondta: reményei szerint a tárlatot sokan megtekintik majd, és a kiállítás nyújtotta élmények mellett a toborzók be tudják majd mutatni az érdeklődők számára a katonai szolgálatra történő jelentkezés lehetőségeit.

1595975454

Ezt követően Szarka János nyugállományú ezredes, a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi beszédet mondott, majd megnyitotta a kiállítást. A megjelent vendégeket Oláh László nyugállományú alezredes vezette körbe az I. világháború történeti korszakait és a harcokat megvívó honvédek mindennapjait felelevenítő tárlaton.

„Elhatároztuk, minél szélesebb körű nyilvánossággal − elsősorban a mai fiatalokkal − megismertetjük történelmünk ezen időszakát, méltó emléket állítva azoknak a katonahősöknek, akik a legdrágábbat, az életüket is feláldozták a kegyetlen háborúban. Azoknak a katonáknak, akik helytálltak a legnehezebb és legbonyolultabb harctéri viszonyok között is, s akiknek − bár egyenruhát öltöttek magukra − többsége nem hivatásszerűen hadakozott. Civil volt, mielőtt a frontra került, és újra civil lett, amikor a háború véget ért. Ezért, ha tehette, a háború borzalmai közepette is a lövészárkokba, a fedezékbe és a hadifogolytáborba is visszacsempészett a civil világból annyit, amennyit csak tudott" – fogalmazott Oláh László nyugállományú alezredes.

1595975454

Számos olyan tárgy is megtalálható a kiállított anyagok között, amely a fronton harcoló katonák mellett a fronton mindennapjaikat megélő katonákat is bemutatja. Ezek egyik ékes darabja Kottán Sándor szobrászművész vázlatkönyve a Monarchia katonáinak háborús életéről. Kottán Sándor maga is végigharcolta az I. világháborút, és úton a frontra Debrecenben, a Péterfia utcai laktanyában – amely napjainkban az MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központnak ad otthont – is eltöltött egy kis időt. A felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró tárgyat a szervezők rendelkezésére a néhai szobrászművész lánya, Seida Éva asszony bocsátotta, aki − bár Balatonmáriafürdőn lakik – jelenlétével megtisztelte a kiállítás megnyitóját.

A tárlat július 18-ig hétfőtől csütörtökig 08:00 és 15:30, pénteken 08:00−12:00 óra között ingyenesen látogatható a debreceni toborzóirodában (Debrecen, Péterfia utca 58/a).