Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nagy háború első évei

Szöveg: Snoj Péter |  2016. szeptember 10. 16:30

A Nagy Háború első két évének legfontosabb eseményeit elemezte dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott előadásán a napokban.

1596019545

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem előadássorozat új évadának első vendégeként dr. Kovács Vilmos ezredes Első világháborús évfordulók címmel tartott történelemidézést. Az 1914 és 1915 közötti időszak – magyar szempontból – legfontosabb csatái közül a Limanováért és a przemysl-i erődítményekért folyó küzdelmeket emelte ki.

Az 1914 decemberében vívott limanovai csatával kapcsolatban hangsúlyozta a magyar huszárok fontosságát és hősies helytállását. Hiszen e fegyvernem tagjaiból – szakítva korábbi harckultúrájukkal – kikényszerítették, hogy ugyanolyan harcmodort képviseljenek, mint a gyalogság. Holott sem a kiképzésük, sem pedig a felszerelésük nem felelt meg a kor gyalogsági követelményeinek. Díszes egyenruhájuk vonzotta az ellenséges megfigyelők és mesterlövészek szemét, s míg közelharcban a gyalogos szuronyt szegezhetett, addig a huszárok mindössze karabéllyá rövidített puskáik tusával küzdhettek. A felszerelésük okozta nehézségek ellenére mégis olyan sikereket értek el, amelyekre a mai napig büszkén emlékezhetünk – fogalmazott az ezredes. 

1596019545

A galíciai front másik, s talán még emblematikusabb hadszíntere volt a lengyel Przemysl-t körülvevő erődrendszer. A XIX. század során megtervezett építménnyel kapcsolatban dr. Kovács Vilmos ezredes elmondta: habár az első világháború idején még nem volt telejsen kész, mégis Európa legnagyobb és legjobban felszerelt erődrendszerének számított.
Annak ellenére, hogy már a háborút megelőző időszakban is állomásoztak itt egységek, az oroszok offenzívája váratlanul érte az Osztrák-Magyar Monarchia seregeit.

Előadásában dr. Kovács Vilmos ezredes hangsúlyozta: mind a limanovai csata, mind a przemysl-i erőd katonái megérdemlik, hogy a ma emberei ismerjék történetüket, hiszen hősies helytállásukra kötelező emlékeznünk.

1596019546

Fotó: a szerző felvételei