Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nándorfehérvári csatáról írt könyvet mutattak be

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. október 13. 12:15

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében mutatták be Cseh Valentin „A nándorfehérvári csata 1456” című könyvét október 12-én, csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

1596039946

A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötet a nándorfehérvári csata történetét és előzményeit mutatja be a déli határvédelem kialakulásától Kapisztrán Szent János és Hunyadi János kultuszának XX. századi utóéletéig.
A könyvbemutató házigazdája, dr. habil. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője úgy fogalmazott: ahhoz, hogy egy adott témában a kutatóhely előrejelzéseket és megalapozott elemzéseket tegyen a vezetők asztalára, a történelmi múltat is ismernie kell és annak eredményeit, értékeit és tanulságait fel kell használnia. „A Nándorfehérvárnál szemben álló muzulmánok és keresztények közti vallási, kulturális és egyéb különbségek manapság is visszaköszönnek, tehát ahogy mondani szokták, a történelem ismétli önmagát" – mondta Besenyő János ezredes, hozzátéve: ezért is nagyon fontos, hogy helyt adjanak a hasonló könyvbemutatóknak.

1596039946

„A történészi munkának egyik nagyon fontos kritériuma, hogy mire keresünk választ egy adott témában, és a szerző nagyon jól feltette ezeket a kérdéseket" – mondta dr. Négyesi Lajos alezredes, hadtörténész, aki a szerző munkásságának, valamint a kötet tartalmának ismertetése kapcsán úgy fogalmazott: a nándorfehérvári diadal a magyar hadtörténelem olyan eseményei közé tartozik, amelyekre egész Európa odafigyelt, és amelyekre méltán büszke lehet az utókor. „A Hunyadi János vezette védőknek azzal az oszmán sereggel kellett megküzdeniük, amely három évvel korábban, 1453-ban elfoglalta Konstantinápolyt" – jelentette ki Négyesi Lajos.

Cseh Valentin, a kötet szerzője kitért a könyv megírásának körülményeire, majd ismertette azt a koncepciót, amelynek alapján a tartalmi részeket felépíttette. „Mondhatnák azt, hogy egy egyetemi szemináriumról kiinduló érdeklődés jutott el odáig, hogy 2007-ben és 2016-ban ebből egy két kiadást megérő könyv lett. Erre nagyon büszke vagyok, mert ritka, hogy az ember az első történészi szakmunkájával ilyen eredményt tud elérni" – tette hozzá a fiatal zalaegerszegi történész, aki köszönetet mondott a Zrínyi Kiadónak is.

1596039946

„Cseh Valentin egy olyan aktuális problémát hozott elő megint, amelyet – ha visszagondolunk az 560 évvel ezelőtti történésekre − a mai napig mind iránytűként használhatunk" − mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy, miniszteri biztos, aki szerint a könyv a mai kor kusza világában is megállja a helyét, miközben szívre, lélekre, emberségre, tisztességre és erkölcsre figyelmeztet.
A miniszteri biztos párhuzamot vont a múlt eseményei és a jelen történései között. „Sokan cáfolják, hogy a történelem ismétli önmagát, de a történelem egyes elemei sajnos a mai napig ismétlődnek. 1456-ban megvédtük Európát, és mintha napjainkban megismétlődne, hogy nekünk Európát kell védenünk és a schengeni határokat kell biztosítanunk a kerítéssel" – mondta dr. Holló József.

A monográfia többek között a török−magyar küzdelmek előzményeit, a hadszínteret, a hadseregeket és a vezető személyiségeket éppúgy részletesen bemutatja, mint a vár és a város építéstörténetét, az ostrom menetét és utóhatásait. A tartalmat számos metszet és térképvázlat illusztrálja.
A kiadás végén historiográfiai összefoglalás és részletes bibliográfia is szerepel. A kötet külön érdeme, hogy a két kiadás között született, a kérdéskört szorosan érintő publikációkat is felhasználta.

Cseh Valentin kötete a napjainkban igen divatos, angolszász eredetű tudományos-ismeretterjesztő műfaj igényes példája a magyar hadtörténelem talán legismertebb győzelméről.

1596039947

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária