Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német sajtó a Monarchia és Szerbia viszonyáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 21. 19:29

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A „Norddeutsche Allgemeine Zeitung" heti szemléjében megjelent véleményt teszi közzé a Pesti Hírlap Ausztria−Magyarország és Szerbia viszonyáról. Eszerint „a német vélemény jogosnak tartja a monarchia követelését Szerbiával szemben és annak a véleménynek ad kifejezést, hogy ezt a konfliktust sikerülni fog lokalizálni az érdekelt felekre. Szóval ez az első eset, hogy egy teljesen megbízható félhivatalos teljesen nyiltan beszél Ausztria-Magyarország készülő démarche-ról. Egy másik német lap − állítólag kompetens helyről való sugalmazása − szintén ebben a hangnemben tárgyalja a bekövetkezendő eseményeket. Mindezek a sajtónyilatkozatok azt bizonyítják, hogy a monarchia lépései Belgrádban már csak nagyon rövid idő kérdése lehetnek."

„Egy vadul soviniszta német ujság állandóan a harci trombitát fujja és arra biztatja Ausztria-Magyarországot, hogy ragadjon kardot Szerbia letiprására."

Ausztria−Magyarország diplomáciai lépéséről még mindig tanácskoznak. „Addig azonban a megrendszabályozások, letartóztatások, a börtönbevetések szakadatlanul folynak Boszniában és Horvátországban egyaránt." – reagál a Népszava.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595975790
Címkéklapszemle