Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Népszava címlapján – „Népjogok vagy bombák útján…”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 30. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

A Népszava címlapján − ‘Népjogok vagy bombák útján…’
A cikk így kezdődik: „Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét Sarajevoban megölte két revolvergolyó. Egy szerb diák lőtt rá a trónörökös kocsijára és gyilkolta meg az osztrák-magyar monarchia trónjának örökösét, az osztrák-magyar monarchia egész fegyveres erejének főparancsnokát, a boszniai hadgyakorlatokon a király képviselőjét. És nem is ez a revolveres merénylet volt az egyetlen, amely a trónörökös élete ellen tört Sarajevoban. Már előbb egy szerb nyomdász bombát vetett a kocsijára, ám akkor a bomba csak a főherceg kíséretét sebesítette meg. A sarajevoi merényletet az osztrák-magyar imperializmus idézte fel. Az osztrák-magyar monarchia, miután kudarcos hadjáratok során 1859-ben kiszorították Olaszországból, 1866-ban kiverték Németországból, az 1878-as bosnyák hadjárattal a balkáni terjeszkedésre vetette magát. Bosznia okkupációjával indult el az az imperiális politika, amelynek most egyelőre utolsó állomása Ferenc Ferdinánd trónörökös sarajevoi meggyilkolása. (…)"

A harmadik oldalon továbbtárgyalja a Népszava a trónörökös pár meggyilkolását, és hozzáteszi, hogy ‘Sarajevoban kihirdették az ostromállapotot.’ A cikkben olvashatjuk még, hogy elfogták a támadókat, és Belgrádban keresik a merénylet szálait.

Egy magas rangú katonatiszt, aki állandóan a trónörökös közelében volt, a következőket mondta: „Amikor a főherceg automobilja befordult a Ferenc József-útra, lövés dördült el és a hercegnő fölemelkedett s a férje ölébe dőlt. A következő pillanatban még két lövés dördült el, a trónörökös fölemelkedett, széttárta karjait és visszaesett a kocsiba. Nyakából nagy sugárban ömlött a vér. A trónörökös automobilja egy perc alatt megállott és valamennyien a trónörökös kocsijához rohantak. A trónörökös és a hercegnő ruhája már akkor tele volt vérrel. A hercegnő fölemelte a kezét és férje nyakához nyúlt, mintha a vérzést akarná elállítani. A következő percben a kocsi megfordult és szédítő sebességgel száguldott vissza a konakba (rezidencia)."

Az első bomba is hatalmas pusztítást végzett. A trónörökös kíséretéből ötven-hatvan ember sebesült meg. „A közönség közül életveszedelmes sebesülést senki sem szenvedett."

A tetteseket elfogták, a revolveres gyilkosságot Gavrilo Princip 19 éves fiú követte el, aki Boszniában, a Travnik közelében levő Grakovo községben született. Görögkeleti vallású, szerb származású diák. „Kihallgattatása alkalmával kijelentette, hogy már régóta szándékában volt valamely magasállású személyiséget nemzetiségi okokból meggyilkolni. Kijelentette, hogy ellensége az imperializmusnak, és minthogy az imperializmus legfőbb hatalma a trónörökösben testesül meg, ellene merényletet követett el. Tagadja, hogy bűntársai volnának."

Egy másik jelentés szerint ezt vallotta arra a kérdésre, hogy miért követte el a merényletet: „Ez az én bosszúm a szerbek elnyomása miatt."


A bombamerénylet tettese Gabrilovics Nedelko. Elmondta, hogy a bombát külföldről kapta, de nem tette hozzá, hogy honnan. A huszonegy éves fiatal szerb származású, egy szarajevói vendéglősnek a fia. Régebben az anarchisták csoportjához tartozott. A bomba ólommal és szögekkel volt megtöltve.
A merénylet híre a fővárosba vasárnap déli egy óra tájban érkezett, de villámgyorsan terjedt el.

Az ötödik oldalon tovább folytatódik a merénylet tárgyalása. Olvashatunk egy cikket, amelyben azt állítják, hogy a zágrábi titkosrendőrség tudott előre a merényletről: Gagliarski, a zágrábi titkosrendőrség főnöke négy nappal előtte terjedelmes jelentést terjesztett az illetékes hatóságok elé arról, hogy Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen Boszniában merénylet készül.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595974829
Címkéklapszemle