Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A polgári lakosság számíthat a katonákra

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. december 5. 13:53

A haderő a kirendelést követően a legrövidebb időn belül tud bekapcsolódni a téli veszélyhelyzetek esetén a mentési munkálatokba, amennyiben erre szükség van – mondta Fodor Lajos december 5-én, Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, kormánybiztos a téli időjárási viszonyok során jelentkező lakosságvédelmi célú ágazati felkészülés feladatait ismertette december 5-én délelőtt.

A honvédelmi tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón Fodor Lajos elmondta: a minisztérium és a Magyar Honvédség a honvédelmi katasztrófavédelmi terv alapján a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer aktivizálásával készül a feladatokra, mint ahogy azt évtizedekre visszatekintve is mindig megtette.

1595945782

Fodor Lajos kiemelte: a Honvéd Vezérkar főnök intézkedésének megfelelően tizenhét településen alakultak meg azok a munkacsoportok, amelyek katasztrófaveszélyes helyzet esetén rögtön képesek bekapcsolódni a mentésbe. Ezek révén a haderő a kirendelést követően a legrövidebb időn belül tud bekapcsolódni a mentési munkálatokba, amennyiben erre szükség van. Az országban összesen ötven ilyen munkacsoport működik, soraiban több mint háromszáz fővel és a készenlétben álló több mint száz technikai eszközzel.

Emellett ideiglenes veszélyhelyzeteket felszámoló és mentőcsoportokat is létrehoztak az MH Ludovika Zászlóalj, illetve az MH Altiszti Akadémia állományából. Ezekben minimálisan négy fő vesz részt két terepjáróval.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségében kijelölt erők és eszközök készen állnak az élet- és vagyonmentési feladatokra, a közlekedési útvonalak megnyitására, illetve arra is, hogy tartós katasztrófavédelmi helyzetben is biztosítsák a lakosság alapvető élelmiszerekkel való ellátását. Az MH Honvédkórház szintén teljes kapacitással készül az esetleges veszélyhelyzetekre, és a speciális mentőcsoportok szintén gyorsan bevethetők, akár kutató-mentő helikopteres, akár nehéz kétéltű járművekkel, nehéz földmunkagépekkel kell veszélyhelyzetet elhárítani. „A polgári lakosság számíthat a katonákra" − tette hozzá Fodor Lajos.

Mindezt Bakondi György is megerősítette, aki kiemelte: a többi minisztériumhoz hasonlóan megtörtént az egyeztetés a honvédelmi tárcával is a felmerülő feladatokról, lehetőségekről.

Fotó: Dévényi Veronika