Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rejtelmes Szarajevó

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 5. 17:36

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

„Tíz merénylőt tartóztattak le, akiket megerősített őrség mellett tartanak fogva, ugyanis merényletre kell számítani a fogház ellen." – számol be a Pesti Napló.

A Népszavában „Mindenki gyanus aki él" címmel jelenik meg cikk a baljós bosnyák politikai helyzetről. Szarajevóból a következőt jelentik: „A merényletnek Boszniában és Hercegovinában előreláthatólag messzemenő politikai következményei lesznek."

A külföldi lapokban továbbra is cikkeznek a szarajevói merénylet következményeiről. Francia és német lapok az eddiginél határozottabban diskurálnak a Monarchia békés felosztása felett. A Deutsche Tageszeitung ezt írja: „A sarajevoi revolverlövések nem csupán arra mutattak rá, hogy az osztrák probléma melyik oldaláról kerül Európa napirendjére, hanem azt is bebizonyitották, hogy a nemzetiségektől tulzsufolt Ausztria-Magyarország olyan alakulat, amely Európa békéjét állandóan és rendkivül erősen veszélyezteti."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595975121
Címkéklapszemle