Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent István Egyetemmel is megállapodást kötöttek

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. november 9. 15:58

November 6-án immár a hetedik felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodást az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP). Az Önkéntes Tartalékos Rendszer feltöltésének elősegítése érdekében ezúttal a Szent István Egyetemmel (SZIE) állapodtak meg.

A megállapodást Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka és dr. Tőzsér János, a SZIE rektora írták alá.

1595962586
Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka és dr. Tőzsér János, a SZIE rektora

A rendezvényen elhangzott: a közös tevékenység legfőbb célja a honvédelem és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítése a hallgatók körében.

A megállapodás aláírása előtt dr. Tőzsér János irodájában fogadta Vanyur Tibor ezredest, ahol mindkét fél elmondta, hogyan is képzeli a közös együttműködést, egyetértettek abban is, hogy a hallgatóknak meg kell ismerniük a Magyar Honvédség céljait, a katonák alapvető feladatait. Vanyur ezredes hangsúlyozta, hogy az egyetem hallgatói közül is jelentkeztek már önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra és az együttműködés kapcsán reméli, hogy az egyetem még több diákja csatlakozik majd a honvédséghez.

Frankó Soma tartalékos őrmester, tavaly döntött úgy, hogy kipróbálja magát, milyen a katonaélet. Elmondása szerint a kíváncsiság hajtotta, hogy mundért húzzon, emiatt jelentkezett műveleti tartalékosnak. Tavaly nyáron teljesítette a 25 napos tartalékos alapkiképzést, elmondása szerint nagyon sok pozitív élménnyel lett gazdagabb az MH Altiszti Akadémián kapott kiképzés után.

1595962586
Az együttműködés kapcsán remélhetőleg az egyetem még több diákja csatlakozik majd a honvédséghez

A tartalékos őrmester komoly szerepet vállalt az egyetem életében, célja, hogy segítsen az egyetemistáknak és a honvédségnek „közelebb kerülni egymáshoz", minél több egyetemistának szeretné elmondani mit is jelent önkéntes műveleti tartalékosnak lenni, hiszen hiteles információt tud átadni hallgatótársainak a tartalékos szolgálatról. Frankó Soma ma még a SZIE hallgatója, ám komolyan fontolóra vette, hogy a jövőben – az egyetem elvégzését követően – szeretne szerződéses katonaként szolgálni a honvédségnél.

Fotó: a szerző felvételei