Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szlovéniai magyar nagykövettel találkozott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Németh Andrea |  2017. szeptember 1. 15:21

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 1-jén, pénteken hivatalában fogadta Szilágyiné Bátorfi Editet, Magyarország szlovéniai nagykövetét.

1596038162

A nagykövet látogatásának elsődleges célja az első világháborús centenáriumi együttműködés, illetve a szlovéniai első világháborús központi emlékmű állítása körülményeinek megvitatása volt. Az emlékmű létrehozása kiemelt jelentőségű, amit a két ország parlamenti házelnökei is megerősítettek idén júliusban. Az emlékmű helyszínéről már sikerült megegyezniük a feleknek, azonban a pontos kialakítás tekintetében további egyeztetésekre van szükség.

A tárcavezető és a nagykövet egyetértettek abban, hogy az első világháborús megemlékezések rendkívül sikeres programjává nőtte ki magát az Isonzó Expressz: az évről évre egyre több érdeklődőt vonzó esemény Ausztrián keresztül Szlovéniába és Olaszországba, az első világháborús frontok déli szakaszára, az Isonzó völgyébe kalauzolja el a résztvevőket.

1596038162

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy a megemlékezések jegyében a caporettói áttörés 100. évfordulójának alkalmából október 11−24. között rendezik meg a „Centenáriumi Emlékfutás a Hősökért" elnevezésű sporteseményt, amelyen magyar katonák és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai is részt vesznek.

A találkozón emellett szóba kerültek olyan aktuális témák, mint a szlovén haderő idei magyarországi gyakorlatokon történt részvétele és az együttműködés további lehetőségei, illetve Szlovénia és Magyarország vezérkari főnökeinek közelgő találkozója. A két ország önkéntes műveleti tartalékos rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainak cseréje érdekében pedig jelenleg is folyamatban van egy szakértői szintű találkozó előkészítése.

1596038162

Fotó: Rácz Tünde