Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szövetség kiképzési rendszeréről tanácskoztak Budapesten

Szöveg: Snoj Péter |  2018. november 15. 19:34

Zárónapjához érkezett a NATO Kiképző Csoport budapesti munkaülése november 15-én, csütörtökön. A tagállamok közötti egységes kiképzési és oktatási szabványok, szakutasítások fórumának utolsó napján dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese méltatta az elvégzett munka fontosságát.

1599196103
„A munkacsoport ülése és annak témái rendkívül fontosak számunkra. Nemcsak azért, mert mi is tagjai vagyunk, hanem azért is, mert a NATO tagországaként nem is olyan régen kezdtük bele különböző békeműveletekbe" – fogalmazott dr. Böröndi Gábor altábornagy, emlékeztetve arra, hogy a ’90-es években a Magyar Honvédség számos békefenntartói missziót vállalt magára. A munkacsoport ülésének záróeseményén a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese felidézte: a békeműveleti tanulmányok elsajátítása nagy feladat volt a Nyugat felé nyitó hazánk és a Magyar Honvédség számára abban az időben. Éppen ezért a mai napig hatalmas szerepe van a szövetség tagországai közötti kommunikációnak, így a békeműveletekkel és a missziókra felkészítő kiképzésekkel foglalkozó központok kölcsönös információcseréjének is. Magyarország és a Magyar Honvédség jövőjét érintve kiemelte: a kihívások nem hagytak alább, hiszen napjainkban – a NATO-tagországokéval együtt – hadseregünk feladatrendszere eltávolodni látszik a békeműveleti feladatoktól, s újra inkább a konvencionális hadviselés felé közeledik.

1599196103

Mint aláhúzta, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is ezen törekvéseket támogatja. Dr. Böröndi Gábor altábornagy kijelentette: a program célja, hogy bővítse a Magyar Honvédség képességeit és kapacitását, ami első lépcsőben a gondolkodásmód megújításával kezdődik, de ugyanúgy fontos szerepet kap haderőnk harcértékének növelése is.

A NATO Kiképző Csoportja 1970-ben jött létre azzal a céllal, hogy erősítse a szakmai hozzáértést az együttműködő képességet és az egységesítést a NATO és a partnerországok haderői között. Mindezt az oktatás, kiképzés, gyakorlat és értékelés fokozott összehangolásán keresztül, különös hangsúlyt fektetve a támogató műveletekre. A NATO Kiképző Csoporton belül működő három feladatszabó csoport egyikében (Kiképző és Oktatási Központok Partnersége) 2016 óta aktív szerepet vállal az MH Béketámogató Kiképző Központ is. Drót László ezredes, a szolnoki központ parancsnoka és egyben a munkacsoport egyik tagja a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: az a tény, hogy idén Budapesten – az MH Béketámogató Kiképző Központ közreműködésével – rendezték meg a csoport éves második találkozóját, hatalmas megtiszteltetés, s egyben a bizalom bizonyítéka is Magyarország és a Magyar Honvédség felé.

1599196103

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi rendezhettük meg ezt az ülést, hiszen ez a központ egy olyan képessége, amelyet korábban még nem tehettünk próbára nemzetközi szinten" – mondta Drót László ezredes. Hozzátette: a siker hatására már most tudható, hogy jövőre egy másik, hasonló munkacsoport tanácskozásának ismét a központ – akkor már Szolnokon – adhat otthont. „Az elmúlt napokban láttuk, hogy továbbra is szükség van a békeműveleti kiképző központokra és a kölcsönös tapasztalatcserékre" – tette hozzá.

1599196103

A rendezvény ideje alatt tizenhat nemzet képviselői tanácskoztak a NATO békeműveleti kiképzésének irányvonalairól. A megbeszélés legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a szervezők megfelelő teret és lehetőséget biztosítsanak a résztvevők számára a különböző kiképzési és oktatási kérdések megvitatására, valamint az egységes szabályzókban foglalt ismeretek felülvizsgálatára. Utóbbi eljárás keretén belül a munkacsoport véleményezte a tagországok módosító javaslatait, valamint előkészítette a különböző kiképzési tárgykörök frissítését. Amellett, hogy új tagként a Magyar Honvédség várhatóan egyre nagyobb mértékben vesz részt ezen egységesítési eljárásokban, a munkacsoport ülései kiváló alkalmat biztosítanak arra is, hogy az MH Béketámogató Kiképző Központ folytassa és tovább növelje a más nemzetek kiképző központjaival korábban már kialakított jó kapcsolatok ápolását.

1599196104

Fotók: Tóth László