Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „tizenhetesek” emlékezete

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. július 17. 18:40

Az utókor kötelessége honvédő hagyományaink és értékeink megőrzése, a hagyományok tisztelete, a katonai múlthoz való hozzáállás minden társadalomban viszonyítási pontként szolgál, és a katona identitástudatának alapja – jelentette ki Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke július 17-én Székesfehérváron, a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred hősei tiszteletére tartott emlékünnepségen.

IV. Károly király annak idején olyan nagyra értékelte a „Tizenhetesek" világháborús szolgálatát, hogy emléknapként július 18-át adományozta számukra. Az utódok pedig hagyományosan minden évben ehhez a naphoz a lehetőségek szerint alkalmazkodva emlékeznek meg az ezred dicső tetteiről.

1595997397

Mint ahogyan beszédében Huszár János vezérőrnagy fogalmazott: a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred méltán vált Székesfehérvár emblematikus katonai történelmi példaképévé. Hallhattuk, hogy az első világégés után a visszaérkezett egység túlélőinek első útja az ünnepség mai helyszínére, a Zichy-ligetbe vezetett, hogy a túlélők elhunyt bajtársaik emléke előtt tisztelegtek. 1928-ban pedig az ezred katonái emlékművet emeltek a korábbi emlékhelyen.

1595997397

„A ma élők vajon tudják-e és átérzik-e, hogy a nagy világégés borzalmai között ott voltak őseik, rokonaik, akik harcoltak a frontokon, vagy éppen a hátországban küzdöttek? Vajon ennyi év távlatából át lehet-e érezni az embertelen kor hangulatát? Meggyőződésem az, hogy nem, de felejteni nem szabad. Emlékezni és emlékeztetni nekünk, utódoknak kell. A létezés történelme egy folyamat, amely múltból, jelenből és jövőből áll. Ha valamelyiket elveszítjük, szinte mindent elveszíthetünk" – hangsúlyozta a törzsfőnök.

1595997397

A 17-esek emlékművénél koszorút helyezett el többek között Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Huszár János vezérőrnagy, és Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka is

1595997398

A megemlékezők egy szál virággal rótták le kegyeletüket az első világháború hős fehérvári katonái előtt.


A szerző felvételei