Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török vezérkar képviselői Budapesten

Szöveg: Révész Béla |  2015. július 1. 13:18

A Magyar Honvédség és a török haderő közötti kétoldalú együttműködés lehetőségeiről tartottak megbeszélést június 29-én a Honvédelmi Minisztériumban.

Háromnapos látogatásra érkezett Magyarországra Haluk Sahar vezérőrnagy. Útjára a török vezérkar szárazföldi, haditengerészeti és civil szakértői, továbbá a Magyarországra akkreditált török katonai attasé kísérték el. Magyar részről az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka, Szpisják József dandártábornok és kollégái fogadták a vendéget.

1595996725

A találkozó alapvető célja, hogy a felek meghatározzák a két ország hadereje közötti együttműködés lehetőségeit, majd megállapodjanak annak feltételeiről. Szpisják tábornok a honvedelem.hu-nak elmondta: a legfontosabb feladatuk egy hatékony kapcsolati hálózat kiépítése a török vezérkarral, ehhez pedig elengedhetetlen a mostanihoz hasonló, személyes találkozók megszervezése, hogy a későbbiekben már erre alapozva tudják a kapcsolatot felvenni a török katonai felső vezetéssel.

1595996726

A török vezérkar képviselőit hétfőn Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is fogadta. A találkozó után a jelenlévők kölcsönösen tájékoztatták egymást a két ország biztonságpolitikai és védelmi helyzetéről, missziós tevékenységeiről, a katonai katasztrófavédelmi képességekről, valamint a kiképzési rendszerekről. A megbeszélést délután a már meglévő török-magyar együttműködés tapasztalatainak áttekintése és elemzése zárta.

1595996726


Fotó: Galovtsik Gábor