Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védőoltás a leghatékonyabb az influenza ellen

Szöveg: Szűcs László |  2017. október 30. 8:11

Ahogy közeledik a tél, egyre nagyobb az esélye a különféle felsőlégúti megbetegedéseknek és az azokhoz tüneteiben nagyon hasonlító, ám jóval veszélyesebb influenzának. A Magyar Honvédségben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is készülnek egy esetleges járványra.

1596040555
Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Honvédség, illetve az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata (MH KJSZ) idén is készül az influenzaszezonra – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

A Magyar Honvédség honvéd tiszti-főorvosától megtudtuk azt is, hogy a Honvéd Vezérkar főnök a napokban adta ki az influenzaszezonra történő felkészülésről szóló intézkedését, amiben a MH KJSZ, az alakulatok és az állomány feladatait határozta meg. A szakzsargonban csak „influenza intézkedésnek" hívott szabályzó rendelkezik az influenza elleni védekezés fő feladatairól, az egyéni és kollektív védelem eszközeiről, a védőoltásban részesítendők köréről, a vakcinák beadásának menetrendjéről, az influenzafigyelő szolgálat kijelöléséről és működtetéséről, valamint az ehhez kapcsolódó nyilvántartási és jelentési kötelezettségekről.

Az intézkedés szerint kötelező jelleggel szezonális influenza elleni védőoltásban kell részesíteni a jelenleg külföldön szolgálatot teljesítő katonákat, valamint azokat is, akik jövő év március 31-e előtt kezdik meg külszolgálatukat. Ugyancsak meg kell kapnia a vakcinát a Magyar Honvédség Egészségügyi Szolgálatánál dolgozó katonai szakállománynak, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével összefüggő feladatokat végzőknek, valamint a Magyar Honvédség ügyeleti és készenléti szolgálatait ellátóknak.

1596040556

„Az idei szezonban is három összetevőt tartalmaz a védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezethez beérkezett jelentések alapján ezen vírustípusok megjelenése várható idén a Föld északi félteként, azaz vélhetően ezek okozzák majd az idei járványt" – mondta dr. Meglécz Katalin, hozzátéve: a Magyar Honvédség egészségügyi szakembereinek természetesen törekedniük kell arra, hogy a kötelezően védőoltásban részesítendők mellett mások – például a közalkalmazottak és a köztisztviselők – is beoltassák magukat. Azoknak, akik nem juthatnak ingyenesen vakcinához, a csapatorvos, illetve a háziorvos fel tudja írni receptre, majd utána be is tudja adni a védőoltást. A honvéd tiszti-főorvos hangsúlyozta, hogy a védőoltás mindenki számára javasolt, mert tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy jelenleg ez az influenza elleni védekezés leghatékonyabb eszköze.

A katonák számára egyébként azért is fontos a védőoltás felvétele, mert az influenzavírusra jellemző különösen magas fertőzőképesség és rövid lappangási idő miatt a fogékony közösségekben rövid idő alatt nagyszámú megbetegedés jelentkezhet, ami a Magyar Honvédség állományát érintve akadályozhatja a rendeltetés szerinti feladatok végrehajtását – fogalmazott a honvéd tiszti-főorvos, kiemelve, hogy a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

1596040556

A fertőzés esélye csökkenthető azzal is, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, valamint a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata, a gyakori kézmosás meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. A víz mellett az alkohol-bázisú kézfertőtlenítőket is használhatunk.

„Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek" – húzta alá a doktornő, kiemelve: az influenzajárvány idején javasolt kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat – a kézfogást, a puszit -, amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát. Emellett lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust is. Érdemes rendszeresen megtisztítani a gyakran használt tárgyakat, és azokat a felületeket, amelyeket sok ember érint – például az asztalt vagy a számítógép billentyűzetét. A zárt terekben pedig célszerű gyakran és alaposan szellőztetni.

Az influenza – amelynek járványos előfordulása hazánkban leginkább az év első heteiben tapasztalható, bár a hivatalos szezon az adott év 40. héttől a következő év 20. hétéig tart – hirtelen kezdődő, magas lázzal jelentkező felső légúti megbetegedés, amely gyakran jár együtt szövődményekkel, de önmagában is okozhat súlyos, életveszélyes tüdőgyulladást. Emiatt különösen veszélyes lehet a gyerekekre és az idősekre.

„Aki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Illetve forduljon orvoshoz" – javasolta dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

1596040556

Fotó: illusztráció