Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A végéhez érkezett a következő váltás felkészítése

Szöveg: Papp Béla főhadnagy |  2013. június 25. 15:03

Néhány hét múlva letelik a Koszovóban külszolgálatot teljesítő, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló MH KFOR Kontingens nyolcadik váltásának külszolgálata. A kilencedik váltás katonái már missziós felkészülésük végén járnak.

1595956234

A váltás gerincét alkotó 39. lövészzászlóalj katonái az elmúlt hónapokban elsajátították a misszióhoz kapcsolódó általános tudnivalókat, többek között a hadszíntér ismereteket, a nemzetközi hadijog alapjait és a tűzszerész technikákat.

A tantermi előadásokat a speciális tömegkezelési feladatokra való felkészítés színesítette: a kiképzés része a Molotov-koktélok elleni védekezés és a vízágyúval megerősített tömegkezelés gyakorlása. A kiképzők ezeket a feladatokat ellenerő bevetésével nehezítették, ami hozzásegítette a katonákat ahhoz, hogy a valóságot megközelítő helyzetbe kerülve még hatékonyabban készülhessenek feladatukra.

1595956234

A felkészülést idén rendhagyó módon egy hétre felfüggesztették, hiszen a kontingens személyi állományát is bevonták az árvízi védekezésbe. A 9. váltásának katonái egy héten keresztül dolgoztak a megáradt Dunánál, először Győrújfalu térségében, majd Bátán. A gátak építése és erősítése, a zsákok töltése és pakolása során a katonák még inkább összekovácsolódtak, ami jó alapot ad a műveleti területen való közös munkához.

1595956234

Fotó: a szerző felvételei