Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Zrínyiek nemcsak hősök, hanem hazafiak is valának…”

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 9. 12:02

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Zrínyi-Újvár Várjátékok és Kulturális Bemutatót a magyar−horvát határ közelében. Az úgynevezett Zrínyi-körbe tartozó nyolc település közül 2016-ban a Somogy megyei Őrtilos község adott otthont a rendezvénynek. Az eseményen részt vett és támogató közreműködéséért Zrínyi-emlékérmet kapott Lázár-Takács Katalin, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője és dr. Papp Ferenc ezredes, osztályvezető.

1596021086

A térségben különösen tisztelt Zrínyi család életművében fontos szerepet töltött be a ma közigazgatásilag Őrtiloshoz tartozó Zrínyi-Újvár. Az erődöt 1661-ben, a Mura bal partján emelték a kanizsai török fenyegetés ellensúlyozására.
„A vár területén 2006-ban emlékhelyet állítottunk fel. Az emlékmű márványtábláján horvátul és magyarul olvashatjuk mindazt, amit az akkori készítők szándéka szerint felírtunk, azaz dicsőítettük a Zrínyieket, Zrínyi-Újvárat, a várban harcoló katonákat. Ettől az időponttól kezdve egy újszerű és sikeres együttműködés kezdődött el a határ menti településekkel. Egy évvel később megkezdődtek az erőd területén a terepmunkálatok és a felmérések, illetve később az ásatások. A nyári feltáró táborok mintegy záróakkordjaként indítottuk útjára a kulturális fesztiválokat a magyar−horvát barátság jegyében" – idézte fel beszédében a kezdeteket dr. Papp Ferenc ezredes.

1596021086

A 2016-ban Őrtilosban tartott hétvégi kulturális fesztivál hagyományosan szentmisével kezdődött. A program délelőtt tudományos konferenciával folytatódott. A Zrínyi-kutatások legújabb eredményei címmel tartott előadásában prof. dr. Padányi József dandártábornok elmondta: kiterjesztették a Zrínyi-várkutatások irányát. Kiemelt céljuk azonosítani azt az árkot, amelyet még a Zrínyiek hoztak létre 1662-ben. Ebben a csatornában folyt össze a Mura és a Kanizsa vize. Hozzátette: méltó szakrális emlékhelyként szolgálna, ha sikerülne megtalálni azt az egykor működő kutat is, amelybe a várvédő keresztények holttesteit dobták annak idején a törökök.

1596021086

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettesét követően dr. Hausner Gábor alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a Zrínyi család nevezetes és kevéssé ismert tagjainak haditetteit méltatta a konferencián, míg dr. Petar Feletar „a horvát Leonidasz-nak" titulált szigetvári Zrínyi Miklós utolsó szavaira és hős cselekedetére emlékezett vissza előadásában.

1596021087

A délutáni programok nyitányaként, a Légierő Zenekar − Veszprém közreműködésével a hagyományőrző egyesületek, mazsorett- és néptánccsoportok, a magyar és horvát emlékező közönség zenés–zászlós felvonulás keretében érkezett meg a Szentmihály-hegyi vízitúra helyszínére. A települések bemutatkozó műsorait megelőzően – mások mellett – Kunos Zoltánné, Őrtilos polgármestere, valamint Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a rendezvényre érkezőket. Az esemény zárásaként a község vezetője átadta a rendezőnek járó szalagot a horvátországi Légrád településnek, a következő Zrínyi – Újvár Várjáték és Kulturális Bemutató szervezőjének.

1596021087


Fotó: Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály