Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírt a háromszázadik hajdúsági önkéntes műveleti tartalékos

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2014. március 3. 18:57

Újabb tíz fő csatlakozott az Önkéntes Műveleti Tartalékos rendszerhez február végén a debreceni Nagysándor József Laktanyában. Az eseményen aláírta szerződését a hajdúság háromszázadik önkéntes műveleti tartalékos katonája is.

A Honvédelmi Minisztérium az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztésével biztosítja, hogy a haza iránti szolgálatra elkötelezettek részt tudjanak venni honvédelmi feladatok végrehajtásában. Az önkéntes tartalékos állomány a Magyar Honvédség szerves részévé vált, létszámuk napjainkban meghaladja az 5000 főt. A rendszer kiépítésének első két évében Hajdú-Bihar megyéből eddig 296-an csatlakoztak a Magyar Honvédség műveleti tartalékos állományához. Őket követte az a 10 fő, akik  február 26-án írták alá szerződésüket a debreceni toborzó irodában.

A szerződéskötők között volt a megye 300. önkéntes műveleti tartalékos katonája, Papi Balázs József, akinek Nagy Zoltán alezredes, az MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka emléklapot, illetve emlékkönyvet adományozott.

1595967928
Pápai Balázs József a megye háromszázadik önkéntes műveleti tartalékos katonája

„Jelenleg a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának másodéves történészhallgatója vagyok. Miután hallottam erről a szolgálati formáról, mindenképp szerettem volna kipróbálni magam tartalékos katonaként, emellett egy izgalmas kihívásnak tekintem a nyári alapkiképzést" – tudtuk meg a 300. hajdú-bihari tartalékostól.

Nem meglepő hogy egyetemi hallgató lett a háromszázadik hajdúsági tartalékos, hiszen a Debreceni Egyetemről, illetve a megye középfokú tanintézményeiből egyre nagyobb számban érdeklődnek a diákok a tartalékos szolgálat iránt. Az oktatási intézményekben megtartott tájékoztató előadásoknak köszönhetően ebben az évben eddig több mint 70 tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatal jelentkezett a debreceni toborzó irodában, akik hamarosan az alkalmassági vizsgálaton is átesnek. Ők várhatóan már idén nyáron megkapják a feladatok ellátásához szükséges alapkiképzést, amelyet követően a Magyar Honvédség rendelkezésére állnak majd.

1595967928
Ezen a napon tízen csatlakoztak az Önkéntes Tartalékos Rendszerhez

Fotó: a szerző felvételei