Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alakulatalapító

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 6. 11:27

Bár vadászpilótának készült, mégis két vadonatúj szárazföldi képesség (fegyvernem) megszületésénél, továbbfejlesztésénél „bábáskodott”: Cseklán István alezredes eddigi pályafutása több tekintetben is rendhagyó.

1595952030
Miután az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj 332 ejtőernyős ugrással és aranykoszorús ejtőernyős fokozattal rendelkező parancsnokhelyettese (jelenleg megbízott parancsnoka) már fiatalon vadászpilóta szeretett volna lenni, kézenfekvő volt számára, hogy 1986-ban a katonai pályára való felkészülést az egri katonai kollégiumban kezdje meg. Eleinte minden úgy tűnt, hogy „sínen van", hiszen a gimnáziumot osztályelsőként végezte el, és a roppant szigorú repülőorvosi vizsgálaton is a legmagasabb, A1-es minősítést kapta.

Csakhogy az élet közbeszólt: a rendszerváltást követő átmeneti időszak, valamint a haderő-átalakítás hozadékaként 1990-ben nem indult vadászpilóta képzés. Ebben a helyzetben nem lett volna más választása, minthogy egy évre munkát keres a civil életben, aztán újra próbálkozik a szolnoki Repülőműszaki Főiskolával. Az akkori bizonytalan helyzet ismeretében azonban kollégiumi nevelőtanára, Mészáros P. Mihály nyugállományú alezredes más megoldást javasolt számára.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában!)