Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kiképzési főnökhelyettes látogatása a Honvéd Vezérkarnál

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. május 8. 15:55

A Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség szervezésében, a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok erősítésének jegyében, május 7-11. között ötnapos magyarországi látogatáson vesz részt Monica Shephard, az Amerikai Egyesített Vezérkar J7 Igazgatóság haderőfejlesztésért felelős helyettese.

1599186528
Az amerikai delegációt május 8-án, kedden udvariassági látogatáson fogadta Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese. Ezt követően Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke vezetésével plenáris tárgyaláson tekintették át a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit. Ennek során az amerikai fél bemutatta az Amerikai Egyesített Vezérkar Kiképzési Főnökség felépítését és feladatrendszerét.

1599186528

A tárgyaláson bemutatták a Magyar Honvédség műveleti és hadszíntérelemzési módját, oktatási-képzési rendszerét, a Magyar Honvédség perspektivikus képességének fejlesztését és tapasztalatfeldolgozó rendszerét is. Kiemelt területként szerepelt a személyi mentés bilaterális fejlesztése és az ehhez kapcsolódó együttműködési lehetőségek vizsgálata. Emellett az amerikai delegáció bepillantást nyert a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely tevékenységébe is.

1599186528

A program során a delegáció tagjai részt vesznek az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság által május 9-10-én megrendezendő  „Nemzeti ellenálló képesség: lehetőségek és kihívások a változó biztonsági környezetben" című nemzetközi konferencián, amelyen a küldöttség tagja, David Doran alezredes előadást is tart. A kétoldalú amerikai-magyar haderő-fejlesztési együttműködés egyik sikerterülete a műveleti kutatások, amelynek keretében az amerikai fél már több alkalommal delegált előadókat és résztvevőket a témában rendezett magyarországi konferenciákra.

A konferenciát követően a delegáció a NATO Katonai Egészségügyi Kiválósági Központ látogatásával zárja hivatalos programját.

1599186529

Fotó: Szabó Lajos zászlós