Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai–szovjet randevú Kecskeméten – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 8. 10:59

A (katonai) repülés iránt érdeklődőknek szomorú hír volt a bejelentés a tavalyi év végén: a Magyar Honvédség megnövekedett feladatai miatt elmarad a 2016-os kecskeméti repülőnap. A százezrek érdeklődésére számot tartó rendezvényt pótolni ugyan nem tudjuk, de legalább nosztalgiázzunk egy kicsit.

1596008433
A kecskeméti, mai nevén MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis első ízben 1990. augusztus 18–19-én adott otthont (mintegy a hidegháború korszakának lezárásaként) nyílt repülőnapnak, amely több szempontból is világszerte kiemelkedő eseménynek számított.

A katonai rendezvényt meghatározta az 1990. május 31. és június 3. között, Washingtonban megrendezett szovjet–amerikai csúcstalálkozó. Azon George H. W. Bush és Mihail Gorbacsov egy huszonnégy egyezményt tartalmazó megállapodást írt alá, amely – egyebek mellett – nyilvánossá tette a vegyi fegyverek gyártásának azonnali leállítását, az 5000 tonnán felüli készletek megsemmisítését, továbbá a stratégiai fegyverek csökkentését, valamint a kereskedelmi kapcsolatok könnyítését. Az egyezmények keretében Gorbacsov, a Szovjetunió nevében, vállalta a második világháborús amerikai szállításokért több mint 40 éven át fennálló 674 millió dolláros tartozás kiegyenlítését.
Magyarország szerepe eközben kiemelt fontosságúvá vált, hiszen 1990. június 7-én, a Varsói Szerződés tagállamai csúcsértekezletet tartottak Moszkvában, ahol együtt fogadták el a Kelet és a Nyugat között fennálló ideológiai ellenségkép meghaladottá válásáról szóló nyilatkozatot.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)