Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ami a háttérben zajlik

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2013. június 18. 17:03

Az árvízi védekezés idején minden figyelem arra összpontosult, hogy hány katona, katasztrófavédelmi dolgozó vagy akár civil önkéntes sietett a katasztrófa sújtotta területekre, arról azonban már kevés szó esik, hogy ezeket a műveleteket kik és honnan irányítják, szervezik.

A Magyar Honvédség Katonai Operatív Törzs (MH KOT) – amit joggal nevezhetnénk a válságkezelés motorjának – az MH Vezetési és Doktrinális Központ (MH VDK) egyik, kifejezetten erre a célra kialakított helyiségéből, a Vezetési és Válságkezelési Teremből irányítja az árvízvédelmi csapatok, technikai eszközök mozgását és áttelepítését a katasztrófa sújtotta területekre.

A törzs vezetőjét a központ állományából, a beosztott katonákat pedig a Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Vezérkar közvetlen alárendelt szervezeteitől delegálják. A KOT feladata riasztani a katasztrófavédelemre kijelölt honvédségi erőket. A törzs kezdeményezi, valamint az elöljárók döntése alapján kirendeli a végrehajtó erőket. Irányítja a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásába bevont honvédségi erőket, a veszélyeztetett katonai szervezetek biztonságos helyre történő kivonását, valamint a várható és a bekövetkezett katasztrófák felméréséhez és értékeléséhez szükséges információk összegyűjtését, feldolgozását, továbbá az adatközlést.

A törzs – a folyamatos információtovábbítás érdekében – közvetlen összeköttetésben van a honvédség sajtóügyeletével. Irányítási feladatait a Katonai Operatív Csoportok (KOCS), összekötők, illetve a hadműveleti ügyeleti szolgálatok útján, többek között az MH Központi Ügyelettel valósítja meg. Valóságos gépezet, mely szervezetten, összehangoltan működik, behálózva a Magyar Honvédség egészét.

Azonban ezek a feladatok jóval összetettebbek, mint gondolnánk, hiszen  Katonai Operatív Törzs aktivizálása az elsődleges mozzanat bármilyen katasztrófahelyzet esetén. Előkészíti az ágazati tervet, kiépíti az összeköttetetést a többi katonai szervezet katasztrófavédelmi csoportjaival. Feladata még ezeken túlmenően a reggeli és esti jelentések elkészítése, valamint a sajtó közvetlen és naprakész tájékoztatása is.

Fotó: a szerző felvétele