Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angol nyelvű ABV riasztási és értesítési szaktanfolyam kezdődött

Szöveg: Nemesné Boros Anita őrnagy |  2017. március 29. 16:23

A NATO Keretnemzet Koncepciójához kapcsolódó együttműködés eredményeképpen – a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség irányításával – az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) szervezésében kezdődött nemzetközi Atom, Biológiai, Vegyi (ABV) riasztási és értesítési szakértékelői tanfolyam a fővárosban a napokban.

A kurzuson – a nemzetközi ABV védelmi képzés és felkészítés erősítése érdekében – a legújabb NATO-irányelveknek megfelelő ABV értékelési eljárásokkal ismerkedik meg öt NATO tagország, Csehország, Dánia, Litvánia, Németország és Szlovénia nyolc résztvevője, akik elsajátítják a vegyi, sugár–, és biológiai veszélyhelyzetek gyors felmérésének módszereit, támogatva ezzel a magasabb parancsnoki döntéshozatali folyamatokat. A hallgatók emellett megtanulják, hogy miként kell szükséghelyzetben a veszélyeztetett szervezeteket azonnal riasztani, ezzel a csapatok veszteségeit csökkenteni, a harc- és túlélőképességet biztosítani, valamint a kockázati tényezőket minimalizálni. A képzés végén a hallgatók vizsgán adnak számot tudásukról.

1596029726

Az ABV szakértékelői munka nemcsak a háborús konfliktusok idején lehetséges tömegpusztítófegyver-alkalmazások hatásainak elemzésére összpontosít, hanem a békében is előforduló veszélyes ipari balesetek, közúti szállítások során esetlegesen fellépő veszélyesanyag-kibocsátások értékelését, azok terjedésének előrejelzését is magában foglalja.

A kéthetes, angol nyelvű kurzuson − amelynek a Hadik Hotel ad otthont − az MH GAVIK értékelő szakállománya mellett az MH Geoinformációs Szolgálat, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetőképző Intézet szakemberei tartanak előadásokat.

1596029726

Az MH GAVIK a Magyar Honvédség ABV Riasztási és Értesítési Rendszere működésének fenntartása érdekében évente több alkalommal vezet le hasonló tanfolyamot magyar nyelven az alakulatok részére, valamint az MH Altiszti Akadémia tanintézeti kiszolgálásának keretében. 
A mostani kurzushoz hasonló nemzetközi felkészítést már a korábbi években is tartottak, akkor elsősorban a NATO-békepartner országokból érkeztek a résztvevők. Az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően az angol nyelvű tanfolyamot várhatóan jövőre is megrendezik.