Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 20. – Főszerepben a tűzmozsarak, a római gyertyák és a bombetták

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. augusztus 12. 11:12

Több ezer pirotechnikai eszközt lőnek fel a Magyar Honvédség pontonjairól az augusztus 20-i tűzijátékon. A honvédség tűzszerészeinek és a műszaki ezred katonáinak támogatásával olcsóbb, de látványosabb lesz az államalapítás ünnepének utolsó programja – jelentette be Csurgó Attila ezredes augusztus 12-én, szerdán az újpesti hadikikötőben tartott sajtótájékoztatón.

1595998546

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka elmondta: a honvédség két hídkompjáról, a Duna közepéről összesen mintegy 7500 pirotechnikai eszközt bocsátanak a levegőbe, köztük bombettatelepeket, római gyertyákat, tűzmozsarakat, szikraszökőkutakat és különböző villogó effekteket. A két, egyenként 110 tonna teherbírású hídkompot a szentesi műszaki ezreddel közösen állítják össze a tűzszerészek, és két aknamentesítő hadihajóval vontatják majd a  kilövési pontokra. Egyetlen hídkomp egyébként öt darab folyami és egy parti pontonelemből áll, a hossza majdnem eléri a 39 métert, míg a szélessége mintegy 7 méter.

A parancsnok megjegyezte, hogy a feladat a katonáknak jó lehetőséget biztosít a gyakorlásra, hiszen például a szentesi alakulat elsősorban a Tiszán hajt végre kiképzést, viszonylag ritkán kapnak feladatot a Dunán. Szólt arról is, hogy az idei tűzijáték a honvédség közreműködésének köszönhetően olcsóbb lesz; a helyszínen kiosztott háttér-információ szerint pontosan 20 millió forinttal kerül kevesebbe az államalapítás ünnepének záróeseménye.

1595998546

Proháczka Zoltán főhadnagy, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred helyszínparancsnoka azt mondta: a tűzijáték kellékeit a megbízott pirotechnikai cég munkatársai augusztus 17-én kezdik el telepíteni a pontonon elhelyezett homokzsákágyazatba a hadikikötőben. A hídkompokat néhány órával a tűzijáték megkezdése előtt vontatják a helyükre, és erre az időre teljes folyamzárat rendelnek majd el a Dunán – tette hozzá.

Cservölgyi Dániel főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred hajóparancsnoka a honvedelem.hu kérdésére elmondta, hogy az AM−22 ÓBUDA és az AM−32 DUNAFÖLDVÁR jelzésű aknamentesítő hadihajók segítségével vontatják majd a helyükre a hídkompokat. A feladatot nehezíti, hogy a Duna érintett szakasza az egyik legerősebb sodrású rész a folyón, ezért horgonyzás nélkül, ellentartással próbálják majd kezelni a helyzetet.

1595998546

Fotó: Tóth László