Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulat napját ünnepelték a vegyivédelmisek

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2013. november 1. 11:46

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj megalakulásának tizenharmadik évfordulóját – amely egyben az alakulat napja – ünnepelték október 31-én, csütörtökön Székesfehérváron. Az állománygyűlés és a sportversenyek után ünnepi ebéden vettek részt a katonák.

Ünnepi beszédében az alakulat megbízott parancsnoka, Csaba Tibor alezredes felelevenítette Kiskőrösről áttelepült és ezredből zászlóaljjá átalakult vegyivédelmi alakulat történetét. Elhangzott: a zászlóaljnak 1997 óta van együttműködése a cseh hadsereg szakalakulatával. A megbízott parancsnok kiemelte azt is, hogy a zászlóalj 2003-ban alakulatzászlót kapott a MOL Rt.-től, 2006-ban pedig a honvédelmi miniszter adományozott csapatzászlót a katonai szervezetnek.

Csaba Tibor alezredes külön szólt a 2010 októberi vörösiszap-katasztrófáról, amelynek elhárításában az alakulat katonái két hónapon keresztül, napi 24 órában vettek részt. A megbízott parancsok beszélt az idén márciusi rendkívüli hóhelyzetből adódó katasztrófavédelmi feladatokban való közreműködésről, és a júniusi, dunai árvízről is, amelyben ugyancsak részt vettek a zászlóalj katonái.

1595962260

Csaba Tibor alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka elismeréseket adott át az ünnepi állománygyűlésen

Az ünnepi állománygyűlésen elismeréseket is átadtak. A Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adományozott Moldován Péter századosnak és Börcsök Gergely főtörzsőrmesternek. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárggyal ismerte el Tulipán Attila zászlós, emléklappal Tóth Szabolcs főhadnagy, Magda Tivadar zászlós, és Mohácsi Gábor őrmester munkáját. A zászlóalj megbízott parancsnoka emléktárgyat adott át Szijj Viktor őrmesternek; a zászlóalj aranyozott emlékérmét nyújtotta át Theobald Krisztián őrnagynak, Borics Tamás zászlósnak, Schrancz Norbert főtörzsőrmesternek; bronz emlékérmet pedig Klement Cecília főtörzsőrmester, Czuppon Kornél őrmester, Korbel Károly szakaszvezető, Rohrbach Péter szakaszvezető, Szikszay Balázs szakaszvezető és Horváth József szakaszvezető kapott.

Az állománygyűlést követően különféle sportversenyek vártak az alakulat egyenruhásaira, majd ünnepi ebéddel zárult az alakulat napja alkalmából rendezett programsorozat.

Fotó: a szerző felvétele